Поплава на Далеком Истоку се наставља

18-08-2013 09:59:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Неопходно је да се минимизирају негативне последице за људе, пострадале од поплаве на Далеком Истоку, те се евакуишу сви, коме прети опасност, то су теме разматрања на саветовању путем интерфона ситуације у регионима, који су се нашли у зони елементарне непогоде. Владимир Путин је на саветовању посебно истакао да људе треба возити у унапред припремљена места, обезбеђена свим неопходним.

Данашња поплава на Далеком Истоку је највећа током последњих 120 година посматрања. У неким рејонима дневне падавине одговарају месечној норми. Нарочито страдају од поплаве Хабаровска покрајина, Амурска област и Јеврејска аутономна област. Тамо су поплављене десетине насеља, - констатовао је у време саветовања путем интерферона председник Русије Владимир Путин.

- Страдале су линије везе, путеви, мостови, далеководи. Штете су велике. Главно је, што је успело да се учини, - спречене су људске жртве. Међутим, не смемо да се опустимо. Морамо још много тога да учинимо.

Ситуација је тешка и због тога, што пљускови не престају. У неким рејонима је уведен режим ванредне ситуације. Сада је регистровано да је поплављено више од 4600 стамбених кућа, већина од њих се налази у Приамурју, где се током дана под водом нађе око 300 грађевина. Разлокани су путеви, поплављена су пољопривредна земљишта. 20 хиљада мештана је већ евакуисано у безбедна места.

У Јеврејској аутономној области у поплављеној зони се нашло 221 насеље, евакуисано је више од 2 и по хиљаде људи, - саопштио је приликом саветовања гувернер-председник владе Јеврејске аутономне области Александар Виников.

- У области су разваљени путеви, уништена два аутомобилска моста, под водом се налази више од 15 хиљада хектара ораница (15 одсто укупне површине). Евидентира се штета. За сада само за путеве она износи више од 70 милиона рубаља (2,3 милиона долара).

Захваљујући на време спроведеној евакуацији људи санитарно-епидемиолошка ситуација у поплављеним регионима је стабилна, - изјавила је министар здравствене заштите Вероника Скворцова.

- Спрводи се комплекс мера, пре свега за евакуисане грађане. У три региона је организовано 166 места привременог боравка. Она су опскрбљена свим неопходним: топлом храном, лековима.

Према прогнозама Росхидрометеослужбе, напета ситуација ће трајати све до краја августа. Међутим, треба да се мисли не само на потребе дашањости, лето на Далеком Истоку је веома кратко, - истакао је председник Владимир Путин.

- Сви региони се налазе у сложеној климатској зони. Без обзира на ситуацију са поплавом, треба да се не заборави на припреме за зиму. Она ће скоро доћи. Безусловно, треба пажљиво контролисати ситуацију на хидрограђевинама. Мостове и путеве ћемо обновити, без сумње. Задатак је да онемогућимо ненадокнадиве губитке. Ситуација је сложена, али је под контролом. Ако будемо сложно радили, минимизираћемо штете.

Узимајући у обзир да се поплава наставља, можда ће требати допунска евакуација становништва. Важно је се благовремено припремити за такав развој догађаја, - истакао је председник.

Светлана Андрејева,