Египатске војне власти узјахале тигра

18-08-2013 09:54:13 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ликвидација логора под шаторима опозиције у Каиру изазвала је талас нереда, који је обухватио читав Египат. У сукобима полиције и исламиста, према најскромнијим рачунима, погинуло је шесто људи, хиљаде је рањено. Услед тога су светски лидери оптужили нове египатске власти за претерану примену силе. А у самом Египту кажу да толико грађана у једном дану земља није изгубила од времена рата Судног дана.

Нереди, који трају у Египту од момента свргавања председника Мухамеда Мурсија, ове недеље су се нагло појачали. Повод за то је постала операција, коју су у среду ујутру спровели полицајци уз подршку армије. Њен је циљ било уништавање два шаторска логора, које су Браћа-муслимани и други присталице бившег председника уредили на каирским трговима. Први логор је полиција савладала доста брзо. Међутим, други логор је био знатно боље спреман за јуриш. Његови власници су давно чекали напад, те учврстили периметар градића барикадама од старих гума и врећама са песком. Зато се јуриш тог логора претворио у прави масакр. При томе, обе стране конфликта, према саопштењима очевидаца, искористили су аутоматско стрељачко оружје. Иначе, решење власти да примене силу сложено је назвати грешком, изјавио је Гласу Русије познати египатски писац и аналитичар, који је раније био један од руководилаца Браће-муслимана, Сарват ал-Хербави.

- Када погледамо Браћу-муслимане, њихову структуру, њихове везе с западним обавештајним службама, постаје јасно да је та организација слична тајној армији, која сваког тренутка може да почне рат. У овом случају упоришта овог рата су постали тргови у Каиру. Они су фактички били претворени у војне логоре, у којима су људи наизменично стражарили – док су једни спавали, други су дежурали. Тамо су скандирали пароле, које више одговарају војницима на бојишту. Људи су се очито спремали за нешто. Посебно радикални и эгзалтовани присталице Мурсија имали су мачеве, али и другог оружја су они имали напретек. То лудило не би престало само од себе, напротив, оно би се ширило даље. Зато влада није имала други избор, осим растеривања силом њихових скупова, који су гурали египатско друштво насиљу.

Из Каира су нереди обухватили и друге градове. Према званичним подацима, током даноноћја у сукобима полиције и исламиста погинуло је око 600 људи. Према подацима Браће-мусллимана, убијено је више од две хиљаде људи, рањено више од 10 хиљада. При томе су жртве нереда постали и културни објекти. Искористивши ситуацију, исламисти су почели да пале хришћанске цркве. Између осталих, спаљена је једна од најстаријих хришћанских грађевина – саграђена у IV веку црква Свете Марије у граду Миња. Мародери су покушали да најуриш заузму Национални музеј у Александрији и Александријску библиотеку. Услед тога су сви музеји Египта затворени за неодређено време. Осим тога, у земљи је било објављено ванредно стање, а у неким регионима уведен полицијски час. Војне власти данас просто немају могућност да делују блаже, сматра председник Института Блиског Истока Евгениј Сатановски.

- Ако сте узјахали тигра, то није проблем. Проблема је да сиђете са њега. Ако сте почели у источној политичкој борби гасити револуцију, морате је угасити до краја, и то, не слушајући никакве саветодавце. Гадафи није стигао да на време угаси нереде. Он није деловао довољно тврдо и сурово, те су га линчевали. Ту су поуку египатске војне власти научиле. Зато немају куд – тај процес је неопходно завршити, у другом случају ће их уништити.

Међутим, светска заједница је скоро једнодушно осудила суровост, с којом египатске власти гуше опозицију. Најоштрију изјаву је дао о томе турски премијер Реџеп Ердоган, који је назвао догађаје у Египту геноцидом. Остали лидери су били уздржанији. Рецимо, француски председник Франсоа Оланд је рекао да је главно у овој ситуацији да се избегне грађански рат. Његов амерички колега Барак Обама је позвао да се што пре прекине зачарани круг насиља и укине режим ванредног стања. Осим тога, он је објавио да САД укидају заједничке с Египтом војне вежбе.

Додуше, Барак Обама се није усудио да назове свргавање Мухамеда Мурсија војним ударом. Реч је о томе дв би у том случају САД морале да обуставе финансијску помоћ Каиру. То би значило не само пропаст египатске економије, већ и губитак важног савезника Америке на Блиском Истоку.

Артјом Кобзев,