Дневник Светског првенства у лакој атлетици

16-08-2013 08:09:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Среда је на светском првенству била полуслободан дан. Играло се само за један комплет медаља – у ходању на 50 километара. У одсуству лидера руске репрезентације Сергеја Кирђапкина, нашу земљу су представљала двојица младих спортиста Иван Носков и Михаил Рижов.

Рижов је на крају освојио сребрну медаљу. Носков је стигао на финиш седми. Оба Руса су показала своје најбоље резултате. А победио је Ирац Роберт Хефернан, који је 14 година старији од Рижова. Он нема иза себе победе сличне по значају. Током читаве своје каријере Ирац је много пута био четврти, и ова златна медаља је награда за дугогодишњи труд, стпљење и упорност у достизању циља. За Михаила Рижова то није само први успех, већ и деби на светском првенству. После финиша изгледао је пре разочаран својим сребром.

- Трудио сам се да оставим бар мало снаге за финиш. Веома сам хтео да га престигнем. Добро сам се припремио... Нисам успео.

Бронзу је у ходању на 50 километара освојио Аустралијанац Џаред Талент.

Осим тога, у среду су одржана квалификациона такмичења у бацању кладива за жене. Међу 12 финалисткиња ће бити одмах 4 Рускиње – Ана булгакова, олимпијска шампионка Татјана Лисенко, Оксана Кондаратјева и Гулфија Ханафајева. Александар Мењков се пласирао у финале у скоку у даљ. Он је у првом квалификационом покушају скочио 7 метара и 95 центиметара. Како се чинило, то му је већ било доста за излазак у финале. Бразилац Мауро Винисиус да Силва је доспео у финале са резултатом 7-92. Али у трећем покушају Рус је скочио 8 метара и 11 центиметара. То је трећи резултат квалификација.

Данас ће се на светском првенству играти за 6 комплета медаља. Све ће започети мушким скоковима у вис. Међу финалистима су олимпијски шампион Иван Ухов и Александар Шустов. Међу фаворитима је такође Украјинац Богдан Богдаренко који држи најбољи резултат сезоне 2 метра и 41 центиметар. У одличној форми је такмчар из Катара Мутаз Баршим. Ове сезоне он има скок од 2-40. У женском троструком скоку главни фаворити су првакиња света у Тегу Украјинга Олга Солодуха и Катерина Ибаргуен из Колумбије. Али и Рускиње Јекатерина Коњева и Ана Пјатих ће се борити ако не за злато, онда за сребро и бронзу. У фиалу женске трке на 1500 метара ће стартовати две представнице Русије: Јекатерина Шармина и Јелена Коробкина. Такође ће се трчати за медаље на 400 метара са препонама, како у мушкој, тако и женској конкуренцији. Оба финала ће проћи без Руса. Нису се пласирале наше спортисткиње ни у финале стрпл-чеза – трке на 3000 метара са препонама. На две последње Олимпијаде Рускиња Гулнара Галкина-Хамитова и Јулија Зарипова су освојиле злато у тој диспциплини. Сада је Зарипова повређена, и како се испоставило, нема ко да је замени.