Пред Исинбајевом су нове победе

16-08-2013 03:06:50 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Двострука олимпијска шампионка, Рускиња Јелена Исинбајева, поставши трострука првакиња света у скоку са мотком, поставља нове животне приоритете. Она намерава да прекине спортску каријеру како би постала мама. Али не искључује да ће се већ за три године, до Олимпијаде у Рију вратити у велики спорт. Људи који је познају уверени су да је то могуће – живот је показао како Јелена уме да превладава тешкоће.

Јелена Исинбајева је краљица лаке атлетике! У уторак на првенству света у Москви она је приредила празник свим љубитељима спорта. Прескочивши из првог покушаја висину од 4 метра и 89 центиметара Исинбајева је доказала да је она прва, она је најбоља. Јелена не крије своју срећу.

- То је био дуг пут од Пекинга до Москве, зато што одавно ништа званично нисам освајала. Ова победа је врло драгоцена, врло жељена. Наравно, без подршке публике, без мог генијалног тренера и подршке породице, људи које волим, ништа не би испало. зато је то наша заједничка победа и свима сам невероватно захвална.

Јелена Исинбајева је рођена 1982. године у Волгограду. Мотку је у руке узела прилично касно, са 15 година. Пре тога се бавила гимнастиком, али је била проглашена за неперспективну. Ипак тренер је видео њен потенцијал и показао је своју штићеницу тренеру лаких атлетичара Јевгенију Трофимову. Већ за пола године Јелена је освојила Светске омладинске игре у Москви. Затим су кренули светски рекорди. У каријери Исимбајеве има их 28! Међу последњима је најбољи резултат у скоку са мотком у хали – 5,01. А на отвореном до њене висине – 5,06, нико није успео да скочи од 2009. године.

При томе за саму Исинбајеву то није граница. У уторак није још пошло за руком да обнови сопствени рекорд. Утицале су емоције после победе, али сада је Јелена у таквој форми да може да скочи и на 5,15, уверен је тренер шампионке Јевгениј Трофимов.

- 29. априла у Волгограду Јелена је прескочила мотку на висини 5,11м. Затим је имала мању повреду, која нам није допустила да развијамо спортску форму. Али сада је Јелена делимично реализовала оно што смо увежбали.

Између осталог, у наредних неколико година Јелена је решила да ревидира животне приоритете. Сада размишља само о породици.

Одлазим. Желим да родим дете, удам се. А затим ћу се потрудити да се вратим у Рио де Жанеиро.

Олимпијада у Рију ће бити одржана 2016. године. Спортистикиња има три године да оствари свој сан и да стекне спортску форму за нове победе. То је врло тежак задатак, али Исинбајева може да га постигле. Она уме да се рађа из пепела, после повреда, после неуспеха на такмичењима, после личних непријатности. Најважније је што уме да учи на сопственим грешкама и уме да их признаје. Актуална победа Исинбајеве је била могућа зато што је она нашла у себи снаге да се извине свом тренеру Јевгенију Трофимову од кога је одлазила у зениту славе, сматра заслужни мајстор спорта у лакој атлетици Јоланда Чен.

- На част Лени служи то што када је схватила да се све руши и да треба или завршити каријеру или вратити се, она је позвала телефоном Јевгенија Трофимова, признала кривицу и замолила га да јој опрости. Јер врло је тешко тако великом спортисти да превазиђе свој понос и да се покаје. Али она је то урадила.

Због мајсторства, снаге карактера и јарког осмеха Исинбајеву воле и поштују навијачи у читавом свету. У уторак за њу су навијали не само Руси. Чак супарници признају да када је Лена излази на терен, сва пажња је поклоњена искључиво њој. И она је узвратила лепом победом. Надамо се не последњом.

Наталија Коваљенко,