Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Свет Дијане Вишњове

Свет Дијане Вишњове

16-08-2013 03:04:43 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Свет Дијане Вишњове. Фестивал под таквим називом одржава се на сцени U-port Hall у Токију. На позив прима-балерине петербуршког Маријинског театра Дијане Вишњове у 4 гала-концерта учествују играчи из разних земаља – САД, Немачке, Француске, Русије. Најбољи од најбољих.

Пријатељи који долазе да ме подрже нису само одични играчи, тврди Дијана. За мене је важно ко је управо са мном. И када позивам оне које бих хела да видим, и они, без обзира на заузетост, одазивају се, то је дивно! – каже балерина.

- Сваки нови пројекат представља неки резултат оног до чега си дошла, шта ти је важно, за шта се интересујеш, што ти је ближе у данашњој фази каријере. И овај пројекат ми је драг захваљујући мојим дивним партнерима, од којих је сваки посебан свет, зато што они раде са другим кореографима, са другим компанијама. И овај свет позвала сам код себе.

Свет Дијане Вишњове је мешавина класичне и савремене кореографије, јединствена по свом складу. Критичари у читавом свету се питају: шта тако посебно ради Вишњова када игра оно што је пре ње играло на хиљаде балерина? И не могу да одговоре, као што не могу до сада да објасне какав спој лепка, дрвета и мајсторства је користио Страдивари када је правио своје виолине. Балеринин продуцент Сергеј Даниан такође не може да каже у чему је тајна уметности Дијане Вишњове, он је само убеђен да је сваки нови њен корак корак ка савршенству.

Фактички Дијана својим угледом, својом репутацијом у балетском свету је успела да учини оно што нико за њу није чинио... Њене могућности су много шире него што можда можемо да замислимо. Ускоро ћете моћи да видите ништа мање занимљиве Дијанине радове. И другу Дијану. Она се усавршава и наставља трагање.

Јапан, где започиње фестивал Свет Дијане Вишњове, боготвори руску уметницу. Посебно пошто је у августу прошле године после хаварије на нуклеарној централи Фукушима, када су многи уметници отказали своја гостовања, Вишњова дошла у Токо на ванредни позив тупе Токио-балет... Сама Дијана такође се са нежношћу односи према Јапану. Први пут је дошла у Земљу излазећег Сунда као ученица чувене петербуршке Академије кореографије после победе на конкурсу Гран-при Лозане. Уметница се сећа да мада је била још ученица, дочекали су је као звезду. Од тада је Дијана вло често долазила у Јапан и са Маријинским театром, и са другим пројектима. То је необична земља и публика је овде сасвим посебна. Осечаш да те воле и чекају, каже она.

Јапанска публика веома воли класични репертоар, сматра Дијана. Зато се чак није појавила идеја да се овамо довезе мој савремени репертоар. Али надам седа је пошло за руком да се хармонично споје у програму кореографије Мариуса Петипе и Џорџа Баланчина, Ролана Петија и Џона Нојмајера.

- Сматрам да савремени уметник балета н еможе да живи само на класичном или на савременом репертоару. Друга је ства што класични репертоар мало ко може добро да игра. А ако почнеш да освајаш савремени балет, то помаже да се сасвим другачије отвориш у класичном балету.

Дијана Вишњова изводи у Токију заједно са Марселом Гомезом, својим партнером из Америчког позоришта балета, сцене из Кренковог Оњегина и Нојмајерове Даме са камелијама. А у Кармен-свити њима се придружује солиста Маријинског театра Игор Колб. Актуални фестивал је једна од акција добротворног фонда Дијане Вишњове, који ради на територији Русије, САД и Јапана.

Наталија Викторова,