Професионално направљена представа увек ће бити савремена

16-08-2013 02:58:18 | | Глас Русије, фото: www.zolotoyvityaz.ru/ vostok.rs |


Чланови организационог комитета међународног фестивала Златни Витез завршили су ових дана селекцију за 11. међународни позоришни форум који треба да буде одржан у Москви од 29. новембра до 6. октобра ове године. Традиционално се приказују представе које одговарају девизи фестивала – за моралне идеале, за уздизање човекове душе.

Најчешће сви чланови комисије за селекцију гледају представе на диску, мада понекад сами одлазе у позоришта и гледају их на сцени. И треба истаћи да позоришне представе већ окупљају пуне сале. Детаљније о томе је говорила директор међународног позоришног форума Златни Витез Наталија Полукарова.

- Долазим у разне регионе наше необухватне домовине. И ма где да дођем, стичем убеђење да је потреба за представама које одговарају девизи Витеза врло велика на нашу радост. А то значи да публици није потребна само сценичност. Потребни су им и радови који наводе на размишљање о насушним проблемима. Зато када видимо да човек после изласка са представе почиње да о нечему размишља, то нас врло радује.

Говорећи о кандидатима за нови позоришни Витез, Наталија Полукарова није могла да не каже нешто и о савременој ситауцији у позоришном свету и квалитету савремених представа.

- Професионално урађене представе увек ће бити савремене. Сада, нажалост, многи редитељи једноставно зарађују новац. Они прорачунавају пројекте, да ли ће публика ићи на њих или не, затим постављају у неком граду своје представе и почињу даље да их множе у другим градовима. На крају пада ниво самог позоришта и културни ниво публике. Шта више, у последње време код редитеља је ушло у моду да прерађују наше класике и да их прекрајају на свој манир. Можда је за њих то и савремена реч у уметности, али искрено говорећи, не схватам шта они тамо постижу. И у том смислу пример за мене лично може да буде наш совјетски и руски доајен позоришне уметности Петар Фоменко. Када је прошле године умро, ја сам у једном интервјуу рекла да сада још нико није схватио кога је изгубила руска реалистичка школа. А то је, сматрам, тековина не само наше земље, већ и читаве међународне позоришне заједнице. Он се врло брижљиво односио према руској речи, према руској класици. И при томе његове представе могу да се назову суперсавременим. И сада, у које год позориште да дођем, многи редитељи ми кажу да је Фоменко био за њих светионик на који су се угледали и од кога су учили како се ради са класиком тако да се она направи професионално и савремено.

Да се вратимо програму 11. међународног позоришног форума Златни Витез. Према речима Наталије Полукарове, у кратком временском периоду од 29. новембра до 6. децембра публика ће видети 25 позоришних пставки: дечијих, луткарских, музичких, драмских представа велике форме и монодраме, представе опере и балета.

За многе више није тајна да се Златни Витез са посебним пијететом односи према србској култури. Србија је стални учесник филмског и позоришног фестивала. Како стоје ствари ове године?

- О Србији ове године ништа не могу да кажем, детељније могу да одговорим на конференцији за штампу пред отварање фестивала. Једино што треба да истакнем је да мада је селекција већ затворена, имамо два рада од којих треба да одаберемо један. Нажалост, сада смо смештени у врло тесне финансијске оквире и зато не можемо да примимо велики број позоришта, између осталог из Србије. Или из Македоније, где такође налазимо одличне поставке. Добро је што нека позоришта могу да нам дођу самостално.

Ипак ми се надамо да ће србски глумци поново учествовати на Златном Витезу и обрадовати руску публику!

Григориј Соколов,