Немири у Египту планули новом снагом

16-08-2013 12:41:47 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Каиру полиција је уз подршку војске растерала кампове присталица свргнутог председника Мухамеда Мурсија. Опозиционари су одбили да добровољно испуне захтеве чувара реда, зато је убзро почела операција и стигла су саопштења о жртвама с обе стране. Према званичним подацима, погинуло је 20 особа, од тога пет полицајаца. Ипак Муслиманска браћа тврде да се број убијених приближава цифри од две стотине

Немири који трају у Египту од тренутка свргнућа председника Мухамеда Мурсија избили су са новом снагом. Повод за то је била операција коју су у среду ујутру започели полицајци уз подршку војске. Њен циљ је било растеривање два кампа која су Муслиманска браћа и остале присалице бившег председника поставиле на каирским трговима. Са првим кампом полиција је изашла на крај прилично брзо. Ипак други је био много боље спреман за јуриш. Људи у њему су одавно чекали полицијски напад и утврдили су територију кампа барикадама од врећа са песком. У току јуриша на овај камп отворено је право бојно поље. При томе обе стране у сукобу, према саопштењу очевидаца, користиле су аутоматско стрељачко оружје. На крају, по званичним подацима, 15 особа је погинуло, на стотине је рањено. Према подацима Муслиманске браће, убијено је преко 150 људи, а рањених има на хиљаде.

Влада Египта дала је изјаву у којој је положила кривицу за догађаје на Муслиманску браћу. Министарски кабинет их је позвао да се зауставе и да не подстичу грађане на учешће у нередима. При томе влада је обећала да ће жестоко пресецати покушаје да се посеје хаос и насиље у земљи. Паралелно са тим власти су затвориле железничке пруге које воде у престоницу, како у помоћ Муслиманској браћи не би могли да дођу истомишљеници из провинције. А међу руководством Браће изведена су хапшења.

Мада нереди у Египту различитог интензитета тају већ неколико недеља, многи експерти сматрају да до грађанског рата ствар ипак неће доћи. У корист тога говори и историјско искуство земље пирамида. Коментарише старији предавач катедере за општу политикологију Високе школе економије Леонид Исајев.

- Ако погледате историју Египта, види се да је грађански рат у правом смислу те речи за ову земљу реткост. Да, у Египту је био пуч против монархије 1952. године, било је иступања против колонизатора, против Енглеза. Али сам по себи грађански рат када се друштво делоло на два дела и Египћани су почињали да се међусобно кољу, то је прилично ретка појава. Зато ми се чини да је прави грађански рат за Египат немогућ.

Између осталог, ако прави грађански рат у земљи и не започне, за сада је ситауција у Египту усијана до крајњих граница. Из Каира немири су прешли и у друге регионе. При томе жртве постају они који немају директне везе са конфронтацијом армије и Муслиманске браће. Тако се сазнало да су у неким градовима исламисти искористили прилику и почели да пале хришћанске цркве.

Артјом Кобзев,