Компанија Трансњефт: двадесет година упорног рада

14-08-2013 01:59:01 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пре двадесет година, 14. августа 1993. године, била је основана компанија Трансњефт – највећа цевоводна компанија у свету. Данас она поседује мрежу магистралних нафтовода укупне дужине од преко 53 хиљаде километара.

Недавно је међународна рејтинг агенција Стандард енд Пурс повисила дугорочни рејтинг Трансњефти по обавезама у националној и страној валути. Прогноза рејтинга је стабилна. За 20 година постојања Трансњефти стабилност је постала главна црта која каратерише рад руске компаније. Нафтоводима компаније Трансњефт се данас транспортује преко 90% црног злата које се вади у Русији. Практично сви велики пројекти последње деценије везани су за транспортовање нафте и нафтних деривата ван граница Русије, истиче потпредседник компаније Трансњефт Михаил Барков.

- То је цевоводни систем Источни Сибир-Тихи океан (ИСТО). Он пружа излаз на регион Пацифичког прстена, на тржиште САД, које купује нафту, тржиште Јапана, Филипина, Малезије. Тачније оних земаља које су основни економски фактори у овом региону и купју сада нашу нафту. Извозни пројекти западног правца су БТС-1, БТС-2. Они раде како би испоручивали нафту на Запад. И уз то ови пројекти су решили историјски сложен, али важан за нас задатак који се у извесној мери пресеца са суверенитетом земље – то је ослобађање од зависности од земаља транзитера нафте.

Криза која је снажно погодила економију Европе изазвала је извесни пад потрошње нафте у европским земаљама али то никако није утицало на рад компаније, истиче директор Фонда за енергетски развој Сергеј Пикин.

- Економска ситуација у свету несумњиво утиче на потражњу за нафтним дериватима. Али она остаје прилично сабилна. И мада у време кризе постоји рецесија, у целини глобални тренд је везан за напредовање. При томе Русија се оријентише не само на европско тржиште. Последњи договори са истом том компанијом Росњефт и Кином показују да ћемо у скорије време активно излазити на тржишта Југоистичне Азије.

Данас компанија реализује јединствени са техничке тачке гледишта пројекат изградње нафтовода Заполарје-Пурпе. Аналога овом систему у свету нема, подвлачи Михаил Барков.

- Први пут се поставља цев великог пречника у Заполарју. Нешто тако раније није постојало ни у СССР, ни у Русији. При томе користе се јединствене руске технологије. Аналози постоје, рецимо, нафтовод на Аљасци иза северног поларника. Али руски цевовод се поставља у условима од којих нема горих. То је одсуство чврстог тла, тачније мочварни равничарски терен недалеко од Леденог океана. И одсуство стабилности чак са тачке гледишта вечитог леда. Тамо је врло тешко поставити ослонац и цеви.

Пројекат који ће бити реализоан наредних година је цевовод Кујумба-Тајшет. Планира се да ће његов рад бити усмерен на увећање капацитета нафтовода Источни Сибир-Тихи океан.

Олег Нехај,