Русија ће се вратити преговорима о изградњи нових блокова атомске централе Бушер

14-08-2013 08:51:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Први блок атомске централе у Бушеру Русија ће званично предати иранској страни за неколико недеља. Ово је саопштио данас на брифингу званични представник МСП-а Исламске Републике Саид Абас Арагчи. Ирански дипломата је такође истакао да тренутно теку билатерални иранско-руски преговори о низу аспеката сарадње у сфери нуклеарне енергетике.

Између осталог, како је прецизирао представник иранског МСП, разматрају се питања као што је будуће проширење бушерске атомске централе за још неколико блокова и изградња помоћу РФдругих атомских централа у Ирану.

О вероватноћи проширења руско-иранске сарадње у сфери цивилне атомске енергеитке размишља техерански политиколог Хасан Ханизаде.

- Узимајући у озбир успешно искуство и блиставу прошлост коју Русија има у области изградње атомских централа као и широку сарадњу између Русије и Ирана у енергетској сфери, питање изградње нових централа у Ирану уз помоћ Русије вероватно ће бити на дневном реду предстојећег састанка председника две земље. Како је саопштено, договор о таквом састанку је постигнут. Не сумњам да ће се стране договорити о наставку узајамно корисне сарадње у сфери цивилне нуклеарне енергетике.Нравно, САД и западне земље покушавају да изврше притисак на Русију по том питању и инстистирају да се Москва суздржи од проширења сарадње са Техераном по питањима нуклеарне енергетике. Ипак због независне позиције господина Путина, између осталог по питањима спољне политике, притисак Запада неће одиграти битну улогу.

Са своје стране руска државна корпорација Росатом која је градила први блок у Бушеру, изразила је спремност да после предаје првог блока нуклеарне централе настави преговоре о изградњи нових блокова. Упоредо са тим, ради доношења неких одлука о наставку сарадње потребно је поштовати два услова: таква сарадња треба да буде економски повољна и да одговара међународним обавезама Русије, подвукла је државна корпорација.

- Русија и Иран могу да буду заинтересовани за то да на два слободна места на територији Бушерске нуклеарне централе буду изграђени нови енергетски реактори, каже директор руског Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев. Изградња на празном терену била би сврсисходна зато што Русија не би имала никакаве обавезе да користи немачку опрему. Управо адаптирање немачких технологија према руским довело је до превише дуге изградње првог блока у Бушеру коју је почела да води још компанија Сименс, а завршио Росатом. Мислим да би у року од 3.5 година Русија могла да изгради у Бушеру још два реактора снаге 1000 мегавата сваки.

Реализација таквог пројекта користила би економији Ирана.

А какви проблеми могу да се појаве за Русију у односима са другим страним партнерима поводом наставка реализације нуклеарног пројекта у Бушеру? Мишљење аналитичара иранског информационо-политичког порала IranianPolicy.com Саџада Тајерија:

- Са моје тачке гледишта Русија заиста ризикује ако се реши да настави реализацију нуклеарног пројекта у Бушеру. То може да отежа сарадњу са њеним западним партнерима по питању регулисања сиријске кризе. Осим тога, нећемо заборавити да још није предат у експлоатацију први блок нуклеарне централе Бушер, а то значи да нису све обавезе које је Русија преузела на себе по том пројекту реализоване у пуној мери. Истовремено треба признати: ако Русија изгради у Бушеру нове енергетске блокево, то ће отворити нову страницу руско-иранских односа – они ће достићи невиђену блискост, а степен узајамног поверења земаља ће се повећати неколико пута.

Иван Захаров,