Ко има права да управља Европом?

13-08-2013 02:28:50 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/MPorciusCato /cc-by-sa 3 |


Колико је професионална Европска комисија? Ових дана овим питањем се бави Интернет-портал о животу ЕУ који се налази у Бечу ЕУ-Инфотек. Август у Бриселу је традиционално мртва сезона, објашњава портал замисао детаљне анализе коју је објавио.

У седишту ЕУ влада тотално летње расположење и састав Европске комисије заједничким снагама одлази на одмор. Појављује се одлична могућност да се коначно несметано погледа у којој мери квалификација комесара како мушког, тако женског рода, одговара дужностима на којима седи.

Главни закључак је неутешан. Већина великана ЕУ одговара за одређене сфере делатности и представља све, само не оно што би одговарало њиховој стручној спреми. Наравно, склад између образовања и искуства и дужности које обављају код низа комесара не изазива сумњу. Али таквих је мањина. Зато универзалних генија, по изразу издања, Европска комисија има у изобиљу.

Тако је необични салто направио, на пример, професионални белгијски политичар Карел де Гихт. Од 1980. он је 14 година био посланик Европског парламента, затим је био код себе у земљи сенатор, и коначно министар иностраних послова. А 2009. године, пошто га је влада Белгије упутила у штаб ЕУ, почео је да улази у сферу развоја и хуманитарне помоћи. Али већ за два месеца из истих необјашњивих разлога постао је комесар по питањима трговине.

Ништа мање вишестрану сферу примене нема ни представница Лусембурга Вивиан Рединг. Антрополог по образовању и новинарка по радном искуству, она је 10 година била на дужности комесара за образовање, културу и спорт, затим за проблеме информационог друштва, а од 2010. године за питања правосуђа и грађанског права. А већ именовање 2008. године баронесе Кетрин Ештон прво за комесара за трговину, а годину дана касније за врховног представника ЕУ за међународне послове и политику безбедности биће, по свему судећи, најбоље чувана тајна шефа Европске комисије Жозеа Мануела Барозуа, иронише издање. Јер са спољном политиком ова Британка није имала никакве везе.

Тешко да треба наставити набрајње загонетних именовања у Европској комисији која наводи Интренет-портал. Може се само сложити са ироничним резимеом издања да за сада подела дужности у Европској комисији личи на лутрију или циркуске трикове и да после предстојећих избора за Европски парламент наредне године слична пракса треба да буде окончана. Овлашћења актуалног састава комисије истичу у октобру 2014. године. За сада од стране низа политичара и експерата на рачун Европске комисије чују се оптужбе за недостатак демократичности, надувану бројност комесара и сарадника, добијање незаслужених блага. Шеф одељења за стратешке оцене Центра за ситуациону анализу Руске академије наука Сергеј Уткин види и другу страну проблема.

- Комесари су сами по себи врло разни, каже експерт. Чак ако извесна земља може у принципу да буде неспособна да предложи стручњака високог нивоа који би на европској позадини достојно изгледао, она ипак мора неког да предложи. Одатле и резултат. Што се тиче конкретних персоналних именовања, ити ти Херман ван Ромпеј и Кетрин Ештон које критикују за слабу активност и недовољну славу, зато су и били изабрани од стране земаља чланица, зато што их нико није знао. Сада лидери нек сами кусају шта су закували.

Ко може да провери ниво дозволе за управљање Европом коју добијају европски комесари? За сада они настављају да седе на колективном возачком седишту заједничке европске лимузине.

Олег Севергин,