Михалков: Мој сан је да као Кустурица саградим село

12-08-2013 11:46:36 | | fakti.org/ vostok.rs |

Чувени руски режисер Никита Михалков одржао је мастер клас на својој летњој академији. У препуној сали са великим успехом током пуна два сата је говорио и ученицима показивао глумачке мајсторије по методу Михаила Чехова.

У основи тог система је физичко дејство захваљујући којем настаји и добро расположење, и бриге, и емоције.

Михалков је предложио да млади глумци чине различите гестове, а затим да их различито „испуњавају“ речима, да бацају лопте уз различите интонације и да акумулирају унутрашњу енергију. После мастер класа са знаменитим режисером разговарао је новинар московског листа „Известија“.

Зар се то што сте данас причали и показивали не предаје на позоришним академијама?

- Не знам, али судећи по искуству у раду са глумцима на снимањима, они чак и не мисле да такав метод постоји. Иако је ово уникална теорија и апсолутно генијална, а откриће је Михаила Чехова. У Совјетском Сасвезу за Михаила Чехова ретко ко је био и чуо јер није постојао превод његове књиге.


Шта ће бити уколико ваш дипломац дође коддругогрежисера који ће га натерати да заборави све што сте га ви научили?

- Уколико полазник наше академије прихватио то што говорим и то му користи, он ће се ипак унутар себе бавити техиком геста чак и ако га натерају да за шанком стоји мирно. Трудим се да никоме ништа не намећем, већ да говорим оно што и сам видим. Не желим да стварам кловнове. Ја и на сопственом примеру показујем Чеховљев метод.

Колико ће се променити социјани статус студената након што академија буде трајала читаву годину?

- Мене не интересује њихово искуство или старост, мене интересује да ли имају истинско високо образовање. Ми не радимо са бруцошима, већ се бавимо само усавршавањем, подизањем професионализма на виши ниво. У позоришним академијама има веома много Станиславског, а након тога иде виша школа – школа Михаила Чехова.

Где ће се налазити
вашаакадемија?

- Преговарамо да нам се додели једна зграда. Идеално би било да буз њу буде још и интернат, јер не желимо да радимо само са Московљанима. Важно је да на академију дођу људи из читаве земље.

У перспективи планирамо да направимо и академску агенцију са базом података о различитим професионалцима. Ово подразумева: да податке који се уносе у базуа добијамо и од оних који не упишу академију.


Које још проблеме руског филма желите да решите?

- Не желим да решавам проблеме. Проблеми руског филма су, са једне стране веома индивидуални, а са друге прилично заједнички. Они су у одсуству високотехнолошких и припремљених кадрова за сву професију, само су камермани изузетак. Камермани једноставно морају да буду професионалци, јер је то њихов хлеб. Али, сви остали, укључујући сценаристе и продуценте, често раде на аматерском нивоу. Управо зато желимо да одгајимо не само глумце, већ целе екипе – камермане, режисере, сценаристе и глумце који раде заједно и знају механику сарадње на месту снимања. Веома је важно да сценариста види како глумац вежба – сценарио мора да буде написан имајући у виду како ће се играти на сцени.

Сценариста напише Николај је помислио и њега баш брига како ће се одиграти то помислио. Желимо да за годину дана створимо стваралачку породицу са свим потребним професијама.

Настава ће се одвијати уз чај и переце?

- Када Бог да и појави се велика академија, то ће бити здање подељено по зонама. Постојаће неколико чајних просторија – црвена, зелена, сива, жута... Ово значи да неће бити слушаониоца где ће људи седети за столовима и записивати предавања. Хоћу да створим домаћу атмосферу и за пробе и за наставу. Веома бих желео да у великој академији ученици што више разговарају са најразличитијим људима – почев од архимандрита Тихона до Едуарда Лимонова.

Идеално би било да таква установа буде у природи.
..

- Постоји идеја да академија буде ван града, али би за то била потребна велика градња. Мој сан је да - по примеру Кустурице - направим своје село. Већ сам за академију изабрао предивно место, али за то су пртребна велика средства.

Али, то је, у суштини, идеална варијанта. Тамо би деца отишла изван града и целу годину учила, гледала филмове, дружила се, скијала и купала.

Превео Горан Шимпранга,