Страни певачи дочекали «пироговско свитање»

12-08-2013 10:20:25 | | Глас Русије, фото: Ксения Мельникова/«Голос России»/ vostok |


Националне песме Италије, Бугарске, Грчке, Бразила, Израела и других земаља су се чули у суботу близу главног града Русије. У Подмосковљу се одржао 3. Међународни конкурс песама Пироговско свитање.

Учесници из 15 земаља изводили су по две песме – једну на матерњем језику, другу на руском. На стадион је дошло око 4 хиљаде гледалаца, најмање 30 хиљада је гледало директан пренос конкурса на Интернету.

Певач из Израела Гај Харари је први пут дошао у Русију. Он је раније учествовао у различитим међународним конкурсима. 2006. године он је заступао своју земљу на конкурсу песама Евровизија у Атини. О конкурсу Пироговско свитање је он сазнао од својих пријатеља-музичара. Међутим, протекле године он није стигао да поднесе упит. Према речима израелског извођача, музичко такмичење у Пироговском нимало не уступа европским такмичењима.

- Први пут сам у Русији, овде је лепо! Веома ми је драго, што могу да се сретнем на истој позорници с извођачима из других земаља. Хвала лепа!

Сваке године се повећава број земаља, одакле долазе учесници. Ове године је учествовало 17 извођача из 15 земаља. У вези са тиме, што је већина извођача из Старог Света, сами учесници су пожурили да назову то такмичење мини-Евровизијом. Они су схватили да су пожурили, када су видели певача из Бразила и чули песму Индонежанца Рајмонда Џуниора Пардамеана.

- Неједноставна љубав – песма прича о томе да сваки човек има право да изнесе своје емоције, своју љубав.

Рајмонд се случајно нашао на конкурсу Пироговско свитање. Он је рођен у Индонезији, завршио конзерваторијум у Паризу. Када је добио диплому диригента, оставио је саксофон и отишао у Руски универзитет пријатељства народа да би добио диплому правника. За 5 година је он научио руски језик и заволео земљу, - каже индонежански уметник Рајмонд Џуниор Пардамеан.

- Много ми се допада. Сваки град има своје особине, своју природу, своју лепоту. Посетио сам више од 20 градова Русије. Пре два дана сам био у Санкт-Петербургу.

Учесници конкурса су певали и на матерњем језику, и на руском. Према речима организатора музичког фестивала, то је учињено ради тога да би гости Пироговског свитања упознали руску музику и културу. Међународни жири је оцењивао наступе. И гледаоци интернет-преноса могли су да гласају за омиљене певаче.

Сви учесници конкурса Пироговско свитање су добили дипломе. Било је много победника у различитим номинацијама. Награда гледалачких симпатија је припала Италијану Марку Наполију, три прва места су заузели певачица из Бугарске, уметници из Грчке и Македоније. Гран-при је добио Бразилијанац Карлос Коста.

Ксенија Мељникова,