Реферат Министарства природних ресурса о екологији Русије: забрањених тема нема

11-08-2013 10:24:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Министарство природних ресурса је објавило реферат о еколошкој ситуацији у Русији 2012. године. У том документу нема забрањених тема, објављују се подаци о утицају глобалне промене климе на еколошки систем земље. То је најауторитативнији извор информација о еколошкој ситуацији, на чијој се основи усвајају одлуке на владином нивоу.

Опширно истраживање на хиљаду страна објављено је месец дана пре његовог разматрања од стране Друштвеног савета при Министарствоу природних ресурса Русије ради тога да би независни експерти и научници могли да јавно дискутују о подацима, наведеним у том документу. Реферат открива основне еколошке изазове које има земља, - каже копредседник међународне еколошке групе Екозаштита Владимир Сливјак.

- Једно од најактуелнијих и најважнијих питања је данас загађивање ваздушне средине у већим градовима. То је повезано с великим бројем аутомобила. Ту лидирају Петербург и Москва, али је то проблем свих крупних градова. У различитим регионима постоји велики број својих специфичних проблема. Важно је да се схвати да су проблеми човекове средине они, с којима се потребно борити пре свега да би се минимизирала не само еколошка, већ и економска штета.

Глобални климатски проблеми, например, утичу на отапање ледене капе Земље. Подручје вечито замрзнуте земље већ има економску штету, која може да буде превелика, каже научник географског факултета МДУ Јуриј Баду.

- Инфраструктура - зграде, комуникације - подвргавају се деформацијама и постепеном рушењу. Оне су саграђене, рачунајући на замрзнуто стање земљишта, на којем се налазе. Процес отапања траје годинама. Уз тај процес се одвија и процес деформације зграда.

Државни реферат о еколошкој ситуацији у Русији има важну функцију – на основи његових података јавност, независни еколози и организације за заштиту људских права могу да изнесу своје мишлење људима, који одлучују, - каже доктор географских наука, директор за политику очувања природе Светског фонда дивље природе Евгениј Шварц.

- Државни реферат о стању човекове средине се издаје већ у току 20 година. Он је веома важан извор информација о стању човекове средине. Подаци тог реферата, пре него што стекну државни статус, размештају се на Интернету у току дужег периода – скоро месец дана – да би независни експерти могли да коментаришу и оцене његове особине. Он је један од инструмената утицаја на личности, које усвајају одлуке и на државном, и на регионалном нивоу.

После разматрања на седници Друштвеног савета при Министарству природних ресурса Русије нацрт реферата ће бити поднет влади. Коначну варијанту текста тог документа ће поново разместити на сајту Министарства природних ресурса и послати федералним органима власти до 31. децембра ове године.

Маргарита Богатова,