Друга Албанија очима Јурија Арабова

10-08-2013 08:38:36 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Јуриј Арабов је почео да снима нови филмски пројекат – филм Руске жене, први пут у својству режисера. Мајстор има за собом много звања, награда и достигнућа. Он је коаутор и сценариста филмова Александра Сокурова, добитник филмске награде НИКА и добитник награде Канског фестивала за филм Молох, добитник Златног орла за најбољи сценарио за филм Хорда, аутор серија Доктор Живаго и Случај мртвих душа.

Специјални дописник радија Глас Русије Ана Делицијева је интервјуисала Јурија Арабова и замолила да се детаљније заустави на новом пројекту чија основа су албански догађаји и судбина руских жена које су доспеле у Албанију у време диктатуре Енвера Хоџе.

- Нисам доносио специјалну одлуку да се прихватим режије. Шта више, осећам се реализовано и адекватно у књижевном раду на филму. Овај пројекат има већ 4 године. Направио сам га на молбу француске и албанске стране које су хтеле да направе филм о диктатури Енвера Хоџе.

- Оптутовао сам у Албанију, сакупио материјал, састао се тамо са Исмаилом Кадареом, то је класик албанске прозе. Он је неколико пута био номинован за Нобелову награду. Прво се претпостављало да ће то бити просто екранизација Кадареових дела. Али затим сам видео да има толико материјала преко онога што садржи његова проза. Осим тога, сазнао сам за судбину руских жена које су се удвале за Албанце и погодио их је први талас терора. Кадаре о томе није писао. Ми смо решили да истакнемо да ће у сценарију бити коришћени мотиви пишчевих дела.

У разговору о религији, о проблему косовских Албанаца, сценариста и писац Јуриј Арабов изнео је своје личне и помало неочекиване утиске са пута у Албанију.

- Путовао сам у Албанију као на клање. Одмах сам замишљао људе у хиџабима са аутоматима, који ће бацати гранате. Све муслимане. Дошао сам и нисам видео ни једног муслимана уопште. Испоставило се да је то хришћанска земља, тачније атеистичка, зато што је Хоџин режим забранио религију у свим њеним појавама. Тамо има анкетирања који показују да половина албанског становништва сматра себе хришћанима, друга половина се не декларише да припада некој религији, и негде тамо има муслимана. Према косовским Албанцима они се односе пре са опрезом, презрењем и сматрају да Косово, косовски проблем уопште, компромитује Албанију и у културном и у људском смислу. Онај народ који живи у Албанији је вредан, народ још није покварен.

Ужас се сручио на ту земљу у лику диктатора-франкомана, уз то оболелог од дијабетеса. Такав префињени тиранин који пере руке, гади се, обожава Француску, зна напамет француску књижевност. И у сваком човеку види руског или америчког шпијуна. Енвер Хоџа је урмо природном смрћу, никаквих револуција није било. Његов наследник, видевши да народ измиче контроли, допустио је релативно слободне изборе. Албанска радничка партија је изгубила и земља је стала на пут који не могу да назовем демократским.

Јуриј Арабов је изрекао свој поглед на заједничке проблеме Балкана после распада Варшавског уговора и СССР.

- Не зна се шта ће бити. Читав Балкан се налази у ужасном положају, што Бугарска, што Румунија, што Албанија. Такав је осећај да све земље бившег совјетског блока које су се лишиле Русије, СССР, не знају куда да иду. Њима није потребна Америка. У Бугарској се на сваком кораку суочаваш са обожавањем Немаца. Гледаш и мислиш зашто смо их ослобађали. Зашто је Александар Други жртвовао толико руских војника у руско-турском рату 1877-78?

Срби су несрећни, просто сагнути од конфликта са Америком, краха Милошевића, краха Југославије. Црногорци праве од себе европљане, опслужују Европу. У целини имам чудан осећај са Балкана. Нешто пропут предграђа Европе, а народ у Албанији је ипак диван.

То је геополитички проблем, крах СССР и то што смо напустили Варшавски уговор. А НАТО нам ничим није за то платио. Проблем Балкана треба да реше политичари. И ако су политичари такви некомпетентни, народ се нађе као талац некомпетентности политичке линије. И на Балкану је то врло приметно.

Јулија Делицијева,