Криза у Египту: Каиро рачуна на помоћ Москве

10-08-2013 09:30:04 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Нове египатске власти хтеле би да укључе Москву у тргање за излазима из политичке кризе, која је настала сада у земљи пирамида. Такво саопштење појавило се у руској штампи пошто је Катар одбио мапу пута коју су предложиле САД и ЕУ. Поред осталог, она предвиђа повратак Муслиманске браће на политичку сцену. По подацима неких издања, Египат је тобоже већ ступио у контакт са руским МСП.

О томе да су међународни напори за регулисање ситауције у Египту неуспели још 7. августа изјавио је привремени председник Египта Адли Мансур. Преговоре у Каиру пре неколико дана водио је специјални представник ЕУ Бернардино Леон и заменик државног секретара САД Вилијам Бернс. Њима су се такође прикључиле дипломате из Катара и Уједињених Арапских Емирата.

Министар иностраних послова Сергеј Лавров не крије да Русија има контакте са представницима различитих политичких снага Египа. Он је изјавио 7. августа у Москви да Русија полази од нефлексибилности основног принципа међународног права да судбину сваке земље треба да решава њен народ.

- Међународна заједница требало је да спречи овај принцип и да учини све да подстакне политичке снаге сваке поједине државе – у датом случају Египта – како би оне налазиле компромис, ишле путем националног помирења, израђивале споразуме који ће осигуравати једнака права свих политичких, етничких, конфесионалних група, као и комфорни живот свих група и слојева становништва у својој земљи. Другог пута нема. Управо од тога полазимо када одржавамо наше контакте са представницима разних политичких снага АРЕ.

Према подацима руског листа Комерсант, министар иностраних послова прелазне владе Набил Фахим већ се повезао на своју иницијативу са руководством МСП Русије. Он је изразио спремност на сарадњу и похвалио је Мосвку за то што она не иде из крајности у крајност у својој блискоисточној политици.

Русија може да помогне Египту у регулисању кризе као поштени брокер. Њена репутација у великој арапској земљи је боља него САД или ЕУ, уверен је експерт Института за Блиски Исток Сергеј Серегичев.

- Добро је и правилно што ми предлажемо посредничке напоре. То ће у крајњој мери натерати стране у конфликту да се држе у оквиру пристојности, зато што у Египту заиста постоји озбиљна претња од грађанског рата. Али без унутрашњег компромиса, без спремности да се он тражи, мало шта ће успети. Главни проблем је у томе што саме стране не знају каква варијанта развоја Египта – световна, националистичка, под окриљем војне диктатуре, или исламистичка – може да донесе корист.

Садржај западне мапе пута био је мало познат. Судећи по непотпуним саопштењима, она је предвиђала ослобађање смењеног бившег председника Мохамеда Мурсија у замену за његов пристанак да оде из земље. Такође је било речи о повратку утицајних чланова покрета Муслиманска браћа на политичку сцену све до њиховог враћања на руководеће дужности. Управо тај услов је био потпуно неприхватљив за нове египатске власти.

Посредничка улога САД и ЕУ била је унапред осуђена на неуспех, сматра аналитичар Института за Исток РАН Борис Долгов. Обе стране су подржавале Муслиманску браћу, пошто су они са своје стране подржавали сиријску опозицију. Нова власт се према посредништву ЕУи СД односила са подозрењем, додаје Борис Долгов.

- Током свих савремених периода историје Египта Русија је играла прилично значајну улогу и његовом успостављању, пружала му помоћ. И сада би Русија могла да буде посредник у регулисању политичке кризе. Али треба, наравно, бити реалан.

Сукоб присталица и противника нове власти у Египту траје од смењивања председника Мурсија 3. августа. За то време у сукобима са полицијом, у међусобним тучама по разним подацима је погинуло око 250 људи.

Нова власт је већ покренула механизам разраде новог устава. Наредне године треба да се одрже избори за парламент, а затим избори за новог председника Египта. По мишљењу аналитичара, на ову дужност може да претендује само актуални министар одбране земље, генерал Абдел Фатах ал-Сиси. Његовим портретима су претрпани сви главни тргови Каира. Његове присталице му чак пророкују славу другог Насера, једног од лидера револуције 1952. године и незамењивог руководиоца Египта од 1954. до 1970. године.

Андреј Федјашин,