Зураб Абашидзе: Грузија не може да разматра питање обнављања дипломатских односе с Русијом

09-08-2013 12:28:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


О односима између Русије и Грузије у савременој фази, о трагању за новим додирним тачкама у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ говорио је специјални представник за обнављање односа између Грузије и Русије Зураб Абашидзе.

Рекли сте да је Тбилиси спреман за другу фазу нормализације односа између Грузије и Русије. Али прво бих хтела да поразговарамо о првој етапи – економској. Да ли су решени основни проблеми у међусобним односима двеју држава?

- Желео бих да кажем неколико речи о петогодишњици овог трагичног рата. Вероватно се још дуго нећемо сложити с руском страном у оцени ових догађаја. Међутим, наш став је да морамо гледати напред и да посредством дијалога, који смо започели прошле године треба да напредујемо ситним корацима. Што се тиче прве фазе, од самог почетка смо дефинисали проблеме као што је обнављање трговачких веза, саобраћајних комуникација, хуманитарне и културне проблеме. У овом правцу смо постигли одређени напредак. Одмах смо се договорили да такозване „компликоване теме“ нећемо покретати. Зато што знамо да Русија не намерава да опозове своје признавање Абхазије и Јужне Осетије као независних држава. А Грузија на то никад неће пристати. Али, треба да се трудимо да некако идемо напред, да гледамо у будућност. У следећој фази ће бити теже, зато што ће и питања вероватно бити тежа.

Што се тиче обнављања извоза, процес је у току. Руски бизнис у Грузији никад није имао проблема. Овде ради око 200 руских компанија. Грузија је у потпуности укинула визни режим још 2011. године, и руским држављанима није потребна никаква виза. Што се тиче нашег бизниса, било је ограничења од 2006. године, али се она постепено укидају и наши производи се у фазама враћају у Русију. Желимо да прагматично, реалистички гледамо на ствари, да тражимо додирне тачке и заједничке интересе.


Да ли се може говорити о обнављању дипломатских односа између двеју земаља у току неког одређеног временског периода?

- У овој фази не можемо да разматрамо ово питање. С наше стране обнављање дипломатских односа би значило признавање државности Абхазије и Јужне Осетије. Не можемо да пристанемо на то. Ако наш дијалог да значајне резултате, на дневном реду ће се појавити обнављање дипломатских односа. Сад је то једноставно немогуће, пошто је од 2008. године, посебно након признавања ових региона, створен зачарани круг. Нико не зна како из њега да изађе. Али, тренутно тражимо излаз. Наш дијалог ствара позитивну, мирну атмосферу за раговоре. Руски премијер је јуче дао детаљан интервју грузијској телевизији. У току последих 6-7 дана то је већ други интервју, прво за грузијску телевизију, а сад за грузијску Ту је било речи о свему овом. Видимо да то такође утиче на јавно мњење.

Главно је то што међу нашим народима никад није било фобије. Сад из дана у дан расте број руских туриста. На граници на ред чекају руска возила. Туристи долазе, њихов број је порастао за 30-40%.

Да ли очекујете промене у спољној политици Грузије, између осталог, и питању односа с Русијом после председничких избора у Вашој земљи?

- Наша спољнополитичка оријентација је дефинисана на многим етапама, између осталог, народ је изразио своје мишљење и на референдумима. Залажемо се за интеграционе процесе с Европском унијом. Засад се не ради о томе да постанемо члан Европске уније. Вероватно је то врло далека перспектива. Мислим да ћемо крајем године потписати споразум о придруженом чланству. Тесно сарађујемо с НАТО. Ни то није перспектива за сутрашњи дан. Желимо да некако организујемо и изградимо у Грузији савремену европску државу, која би се природно, заснивала на нашим традиционалним вредностима. Истовремено желимо да одржавамо јако добре односе са свим нашим суседима. Имамо добре односе с Јерменијом, Азербејџаном и Турском, са земљама Црноморског региона. Даће Бог да и с Русијом такође дође до помака.

Анжела Јармухаметова,


КАТЕГОРИЈЕ