Председник Рохани: смена епоха?

09-08-2013 12:03:43 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Хасан Рохани, иступајући приликом своје прве конференције за штампу као предсденик, зацртао је основне правце свое будуће политике. Главно њено опредељење је умереност.

Он је такође изјавио о спремности да испуни сва своја предизборна обећања.

- Обећао сам народу приликом предизборне кампање да ће држава одговарати на било које захтеве народа. Мој је задатак као председника да испуним та обећања, узимајући у обзир мишљење народа, укључујући евентуалну критику.

Иначе задатак будућег председништва и будућности Исламске Републике је да се обухвати социјална, економска, и политичка (спољна и унутрашња) сфера.

Судећи по свему, нови председник Ирана је свестан да је напредак у свим тим сферама немогуће постићи без решавања главног проблема у узајамним односима Исламске републике са светом – нуклеарног. Карактеристично је и то што Рохани изразио уверење да у преговорима о иранском нуклеарном проблему могуће је наћи компромис.

Председник је саопштио да ће се пакет предлога и нове иницијативе појавити одмах после тога када се буду формирали влада и одговарајући нови тим преговарача од стране Ирана. Он је чак изразио уверење да је решити нуклеарни проблем могуће раније него то очекују.

То је изјава која много обећава, она пружа наду на позитивни резултат предстојећих у наредно време преговора шесторице међународних посредника с Ираном. Свакако, председник ИРИ има сложени задатак – како да се постигну компромиси, који би одговарали опонентима Ирана, а истовремено не иритирали иранске национал-радикале? Према мишљењу многих експерата, ту би могао да помогне план шефа руског МСП Сергеја Лаврова корак-по-корак, који би могао да буде прихватљива за све основе дијалога. Главно је да нови тим иранских преговарача не понови искуство својих претходника.

Несумњиво је да би директни контакти између Техерана и Вашингтона олакшали решење нуклеарног задатка. Председник Рохани ни је то одбацио. Према његовим речима, ако САД испоље добру вољу и поштовање. Пут за сарадњу ће бити отворен. Додуше, питање отварања конзулата САД у ИРИ је питање далеке будућности, сувише је рано данас га разматрати, рекао је председник.

Није заборавио Рохани ни односе са суседима.

- Будућа влада ће доделити приоритетну пажњу у спољној политици одржавању партнерских односа са суседним државама. Главни задатак Ирана и његових суседа је одржавање мира и стабилности у региону.

То је важна изјава, јер је ситуација на Блиском и Средњем Истоку не само што је нестабилна, већ фактички предратна. Зато, узимајући у обзир регионалну улогу Ирана, могуће је да се нада на конструктивно учешће Техерана у решавању проблема региона.

Иначе, како истичу новинари, одговори доброг деде Роханија су одговарали својственој крупним иранским политичарима начину: много филозофије и мало конкретног. Међутим, немојмо заборавити да је прва конференција за штампу новог председника Ирана својеврсна проба, за светски информативни простор. Сада ће Техеран чекати реаговање ради бољег разумевања нових нијанси у политици пријатеља и опонената Ирана. Међутим, јасно је да ће новее нијансе у политици самог Ирана такође бити оглашене.

Владимир Сажин,