Космичко око ће се појавити изнад Томске области

08-08-2013 02:41:13 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У сибирском граду Томску биће изграђен регионални космички систем дистанционог сондирања Земље (ДСЗ). Планирано је да он буде покренут за три године. Он ће омогућути да се врши мониторинг одрона, да се проналазе нафтна загађења, да се прогнозира кретање леда на рекама у време отапања и да се контролише еколошка ситуација.

Поред обласне администрације у пројекту учествује компанија Гаспром космички системи и Томски државни универзитет. Већ до краја ове године биће разређено техничко образложење система ДСЗ. За његово функционисање сибирски региони има сву неопходну инфраструктуру. На бази Томског државног универзитета изграђен је међурегионални центар сателитског доступа – највећи космички комплекс иза Урала. Истовремено он може да опслужује више од пет хиљада претплатничких сателитски терминала и да им пружа читав комплекс мултисервисних услуга. Ради и суперкомпјутерски информационо-нумерички комплекс који осигурава брзу обраду података, њихово чување и предају потрошачима. У региону су два универзитета који имају успостављане везе са великим корпорацијама, говори секретар за штампу губернатора Томске области Константин Карпачов.

- Овај пројекат је на споју науке и производње. Задатак се састоји у томе да се овакви пројекти стално развијају, како на рачун отварања RnD-центара, тако и образовних производних центара уз учешће високе школе и бизниса. У та два центра налази се озбиљни научни потенцијал, направљена је добра материјално-техничка база. Добро је што велике корпорације то схватају и теже сарадњи у оквиру дугорочних пројеката.

Гаспром који активно учествује у реализацији источног гасног програма, директно је заинтересован за формирање регионалних система ДСЗ. Уз њихову помоћ компанија може да у режиму он-лајн контролише стање својих технолошких објеката.

Гаспром има велике планове за развој система за транспорт гаса у Сибиру и Далеком Истоку. Међу њима је и изградња новог гасовода Сила Сибира. Преко Хабаровска магистрала ће спојити Јакутију и Владивосток. У том пројекту рад новог система ДСЗ у Томској области ће бити врло користан, сматра експерт Руске академије космонаутике Циолковски Јуриј Караш:

- Управо захваљујући снимцима Земље из космоса грађевинари добијају оперативне и детаљне инфорамције о стању тла, о изливању река. о времену, о шумским пожарима, тачније о свему што може да утиче на градњу. Зато је Гаспром, наравно, заинтересован за добијање оперативних информација из космоса о стању појединих делова земљине површине. Како би се у он-лајн режиму имала инормација о временским условима у оним регионима где пролазе цевоводи.

Важна конкурентска предност Томске области приликом формирања система ДСЗ јесте развијени научно-образовни комплекс, увежбан механизам припреме кадрова за космичку сферу. Нови пројекат на формирању система дистанционог сондирања Земље одиграће важну улогу у модернизацији економије овог сибирског региона.

Олег Нехај,