Египат се неће враћати у прошлост - Амр Муса

07-08-2013 11:50:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Египту још увек трају митинзи присталица председника Мухамеда Мурсија, одстрањеног са власти, али изгледа да неће још дуго. Војска се припрема да растера демонстрације исламиста, и по свему судећи, само муслимански пост у месецу Рамазана задржава их од одлучних дејстава. Али Рамазан се ближи крају и ако ове недеље преговори о помирењу не донесу резултате, ситуација може поново нагло да се заоштри.

О томе како може да се изађе из ове сложене ситуације, као и о томе када и под каквим условима у Египту треба да се одрже наредни избори у ексклузивном интервјуу за Глас Русије говорио је познати европски политичар, бивши министар иностраних послова и бивши генерални секретар Лиге арапских држава Амр Муса.

После уклањања са власти Хоснија Мубарака 2011. године Амр Муса је заједно са истомишљеницима формирао Фронт за спас Египта, чији је један од лидера тренутно. Ова политичка организација у последње време активно је критиковала исламисте, а сада, како сматрају многи, може успешно да наступи на следећим парламентарним изборима у Египту.

По Вашем мишљењу, постоји ли излаз из актуалне политичке кризе?

- Египат ће сигурно изаћи из ове политичке кризе. Треба схватити да се Египат неће враћати у прошлост. То значи да је бивши председник Мурси напустио ову дужност заувек. Он се на ту дужност више неће вратити. Ако ми по тим питањима постигнемо разумевање, онда ћемо моћи да разматрамо све остало. Како бисмо заједно ишли напред, треба постићи споразум. И пре свега зауставити насиље.

Али Муслиманска браћа и њихове присталице настављају да протествују против смењивања Мурсија са дужности?

- О томе је реч, треба прво прекинути насиље. Држава не може да трпи насиље, тим пре терор. Што се тиче насиља ради идеје повратка Мурсија на председничку дужност, не видим никакву могућност да до тог повратка дође. То је немогуће. Мурси више никада неће бити председник Египта.

Шта бисте посаветовали присталицама исламиста окупљеним на градским трговима? Да се разиђу кућама?

- Наравно. То је управо оно што је сада неопходно. Треба да се људи разиђу по кућама и чувају мир. И тада ће се ситуација врло брзо смирити. Треба да у Египту престану демонстрације. И да се прекине насиље које их прати.

Муслиманска браћа као и сви други грађани имају право да изражавају своје мишљење. Они несумњиво имају право да окупљају мирне демонстрације. Али не такве демонстрације за време којих започиње насиље и разарање. И не тако да се нарушава нормални ток живота осталих грађана Египта.

Како ће се развијати догађаји даље? Шта ће бити са уставом, изборима?

- Комисија (од десет особа) која сада ради на новом пројекту устава, завршиће рад крајем августа. Затим ће нацрт бити изнет на разматрање још једне, шире комисије од 50 чланова. Она ће припремити коначни нацрт устава који ће бити предложен органима власти на разматрање и изнет на референдум.

Тако Египат има мапу пута за напредовање. И најразличитије политичке снаге са њом се слажу. Проблем је само са Муслиманском браћом. Међутим ми можемо да напредујемо сви заједно.

Када и на који начин могу да се одрже председнички избори у Египту?

- Почетком 2014. године.

А да ли ћете се ви кандидовати? Недавно сте рекли да тешко, али можда сте променили своју одлуку?

- Заиста сам донео одлуку да не учествујем на предстојећим председничким изборима. Мада, искрено говорећи, има људи који ме још увек наговарају да учествујем. Али своју одлуку нећу мењати.

Као бивши министар иностраних послова и бивши генерални секретар Лиге арапских држава, како се односите према заједничкој иницијативи Русије и САД да се у Женеви одржи конференција за регулисање ситуације у Сирији?

Сматрам планове одржавања конференције у Женеви неефикасним. Конеференција у Женеви неће донети резултате. Прошло је неколико месеци од покретања ове иницијативе, а конференција није одржана. А сада се планира сазивање састанка у Њујорку у оквиру седнице Генералне скупштине УН. Све то није ефикасно. Сиријско питање треба решавати у СБ УН.

А шта може да понуди СБ?

- Сматрам да могу да буду постигнути договори о Сирији, пре свега између Русије и САД. Али ови договори треба да буду фиксирани не на конфренцији негде у Женеви, већ у СБ УН.

Јелена Супоњина,


КАТЕГОРИЈЕ