Гаспром увећава активе у Латинској Америци и Европи

06-08-2013 12:32:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Гаспром увећава своје присуство у Латинској Америци. Према подацима пословних медија, највећа компанија Русије намерава да активизира преговоре о уласку у гасне пројекте у Аргентини. То ће омогућити Гаспрому да ојача своје позиције на кључном европском тржишту.

Руска компанија планира да добије доступ аргентинским налазиштима на рачун споразума са кћеринском компанијом немачког концерна BASF – Wintershall. Она има могућности да увећа свој удео у заједничком пројекту са Гаспромом на експлоатацији Уренгојског налазишта у Тјуменској области. Резерве гаса тамо се приближавају цифри од 300 милијарди кубних метара. Wintershall са своје стране може да понуди удео својих пројеката у Аргентини. У тој земљи Wintershall поседује удео од 15 нафтних и гасних налазишта.

Овај посао је наставак претходних споразума Гаспрома и немачке компаније према којима руски концерн добија европске активе, између осталог и контролу над три компаније за пласман као што је заједничко предузеће са Wintershall – Wingas. Оваква сарадња може да се назове узором узајамно корисног партнерства у Европи, сматра главни стратег финансијске групе БСК Максим Шеин.

- Сарадња на енергетским пројектима између Русије и Немачке одвија се много боље него између Русије и Европе. Сада долазе времена када енергетским бизнисом може да се бави само заједнички, под условима поверења, када компаније из разних држава проничу у међусобни бизнис. Потрошачи дају приступ својим активима, произвођачи пројектима експлоатације. Када се деле и финасијски, и геолошки, и остали ризици. Све то се налази у оквиру савремених пројеката.

Сарадња са немачким компанијама у Латинској Америци ће омогућити Гаспрому не само да добије нове активе у перспективном региону, већ и да ојача позиције руског холдинга у Европи. Тамо у последње време услови за рад постају све строжи због захтева од стране регулатора тржишта. Говори водећи експерт Савеза нафтних и гасних индустријалаца Русије Рустам Танкајев.

- Споразум са BASF пружа Гаспрому са једне стране стопостотну контролу над пласманом компаније Wingas и на тај начин јача позиције Гасрпома на европском тржишту. Са друге стране, излазак на аргентинско тржиште омогућава диверзификацију тржишта пласмана, што такође одговара главном стратештком задатку – јачању позиција на светском гасном тржишту. Тако се Гаспром нада да ће очувати своја правила игре на гасном тржишту и смањити зависност од европског тржишта.

Што се тиче строго латиноамеричког тржишта, оно расте великим темпом, и сада је важно не пропустити моменат и заузети у региону стабилне позиције, наставља експерт.

- Као што се зна, Латинска Америка се односи са извесним предрасудама према САД и тежи да смањи своју зависност од њих. Сада САД излазе са својим гасом на страно тржиште, у тој ситуацији за Гаспром је врло разумно да ојача своје позиције на тржишту Латинске Америке која би могла да постане тржиште за пласман америчког гаса. Ми видимо да Гасрпом тамо дочекују врло добро, у Аргентини, у Венецуели и у другим земљама Латинске Америке.

У последњих десет година потрошња гаса у Латинској Америци је скочила за 65%. И не чуди што се Гаспром труди да тамо заузме своју нишу. тако је недавно компанија потписала стогодишњи уговор за разраду боливијских налазишта са резервама од триста милијарди кубних метара. Такође се проучава могућност учешћа Венецуеле и Перуа у новим пројектима.

Леонид Гурјанов,