Стари арапски новац у Сибиру

04-08-2013 12:01:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Први пут у Тјуменској области, и у Западном Сибиру у целини, откривен је ковани новац из 10-11. века са арапским словима. Четири мала, поцрнела од времена комадића сребра могу потпуно да промене схватања о историји овог простора.

Град Тјумен често називају руском престоницом нафте и гаса. У Тјуменској области има преко 600 великих налазишта нафте и гаса. Али земља скрива и друго благо, благо историјског значаја. Огромну вредност за историчаре имају резултати радова на локалним археолошким налазиштима. Никада Сибир није био густо насељени простор. Мање-више већи градови почели су да се појављују тек негде у 17. веку. Тако да су археолошки проналасци овде велика реткост. А толико вредан проналазак, који припада групи археолога који предводи Алексеј Гордијенко, - први је своје врсте. „Историчари нису ни претпостављали, да су сибирци пре хиљаду година трговали са Блиским истоком“, - рекао је Гордијенко за „Глас Русије“.

- Разрађивали смо једну земуницу, ров и бедем, осносно одбрамбену грађевину, и у једном рову открили смо ово право благо. Налазило се у земљи на дубини 50 см. То је био бакарни котлић, израђен негде у Поволжју или Древној Русији. У пречнику 30 сантиметара, тежине 2 килограма. У њему се налазио сребрни накит. То су четири гривне (огрлице), привесци, перле, појас. Све су то предмети традиционалног накита народа Источне Европе. Доспели су овамо преко „увоза“. И што је најинтересантније, у котлићу су се налазила четири дирхама. То нису били цели новчићи, него њихови фрагменти, који су се користили као кусур. О тачном месту порекла новчића тренутно немам података, али датирају, према првим резултатима, 10-11. веком.

Дирхам (промењена грчка реч драхма) – је танак сребрни новчић, 2-2,5 см у пречнику. Овај новац су правили у низу регија Блиског истока скоро на исти начин. Обе стране новчића садрже текст, верске изреке на арапском језику, име владара, место и годину по хиџри.

Новац калифа различитих династија – Омејада, Абасида, Тахирида, који се столећима израђивао у Багдаду и Самарканду, Куфи; Исфахану, често се среће у европском делу Русије. На пример, петнаест налазишта дирхама налазе се у Москви и Подмосковљу, притом сви на реци Ока, старом воденом путу.

Али проналазак четири фрагмента арапског новчића у Сибиру, четири хиљаде километара од Москве, има посебну вредност за науку, истиче Алексеј Гордијенко.

- У Западном Сибиру старе монете су откривене само једном, и припадају каснијем периоду, 14-16. век. Осим овог случаја, новчићи се више нису сретали. А дирхама уопште није било у Западном Сибиру. Ово што смо пронашли, највероватније је „благајна“ неког племена. Одлучили су да сакрију своје благо пред долазак непријатеља. Значај нашег проналаска је у томе, јер проширује научна схватања о Средњовековном периоду у Западном Сибиру.

Археолошки радови на овој локацију воде се још од краја 19. века. Током овог времена пронађено је доста оружја, култних предмета, накита, предмета из сребра, који су доспевали у ове крајеве као плаћање за крзно. Али пронађени предмети припадају каснијим периодима.

Алексеј Гордијенко, кандидат историјских наука, археолог са тринаестогодишњим искуством је веома одушевљен проналаском, овим благом, старим хиљаду година, нешто такво се дешава, вероватно, једном у животу.

- Након научне обраде и експертизе, проналасци ће бити предати у државни музеј. Али томе ће претходити научни реферат у часопису „Археологија и антропологија Евразије“.

Простор Сибира брижно чува још доста тајни. Археолози се труде да открију неке од њих. Сада, екипа Алексеја Гордијенко, након кратког прекида за попис и отпремање проналазака, наставља свој рад.

Олга Семина,