Владимир Путин се састао са омладином на Селигеру

02-08-2013 11:11:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник РФ Владимир Путин у целини је задовољан радом владе. Ово је он изјавио учесницима омладинског кампа на обали језера Селигер, најживописнијег места Тверске области. Према традицији шеф државе је разговарао са младим активистима и одговорио на најактуалнија питања.

У огромном шатору окупило се више од хиљаду људи. Сада су у камп на Селигеру допутовали млади представници политичких странака, друштвених покрета, грађански активисти. Многе је интересовало питање како председник оцењује рад владе. Путин је ставио до знања да не треба очекивати оставке.

- У ситуацији која постоји у међународној економији, полази нам за руком да очувамо темпо економског напретка. Он је наравно пао у поређењу са оним што је било, чак у поређењу са оним на шта само рачунали. Мислили смо да ће бити 3,8%, а сада је нешто више од 1%. Али у целини ситуација је код нас боља него у многим такозваним развијеним привредама. Код нас остаје профит трговинског баланса, имамо профит буџета. Тачније приходи су већи од расхода. А најважнији показатељ је ниво незапослености. Код нас је он међу најнижима у свету. Зато ако поједини чланови владе или влада у целини нешто не раде до краја, они добијају одговарајућу оцену. Али не би било исправно бавити се општом критиком владе, подвргавати сумњи сваки њен поступак.

Истовремено председник је признао да влади не полази за руком да реализује све идеје у потребној мери. Развој унутрашњег туризма једна је од њих, навео је пример Владимир Путин.

- Наравно, добро је када нам долазе људи из иностранства. Али ипак имају право они који кажу да код нас за то није на прави начин развијена инфраструктура. Јединствених места у нашој земљи је на хиљаде, ако не на милионе. Наравно, треба да створимо услове за оне људе који желе да се одмарају у нашој земљи, да се упознају са њеном лепотом и да уживају у њој. Ради тога је направљен читав програм са великим финансирањем. Наравно, биће исправно ако наш бизнис буде усмерен не само на то да одвозимо наше људе у иностранство, већ и да радимо унутар земље.

Млади су активно износили Путину и своје идеје. Председник је одобрио иницијативу једног од учесника форума који је направио сајт где се пропагира позитивни имиџ Русије. Ипак на молбу младића да му се пружи државна подршка, Путин је посаветовао да размисли неће ли то смањити поверење читалаца према информацијама објављеним на сајту.

Друга учесница форума је предложила пројекат који ће омогућити да се информишу грађани Русије о домаћим аналозима појединих страних артикала. Одлична идеја, одобрио је председник и напоменуо да се многе земље оријентишу на потрошњу сопствених производа, чија продукција није гора од увозне, а истовремено је јефтинија.

Владимир Путин посећује селигерски форум већ четврти пут. Пре тога три пута је разговарао са његовим учесницима – 2009, 2011. и 2012. године.

Наталија Коваљенко,