Башар Асад применио ново идеолошко оружје против побуњеника

01-08-2013 06:35:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Више од 3000 корисника Instagram социјалне мреже „претлаптило“ се на страницу Башара Асада. Сиријски председник је свој профил у овој популарној мрежи регистровао прошле недеље, а о томе су писали медији у среду и тек тада је постало познато широкој јавности.

Појављивање профила председника Асада поклопио се са спровођењем масовне војне акције државне војске која је имала за циљ заузимање „револуционарне престонице“- града Хомс. Сиријска опозиција трпи пораз за поразом, и наставља при томе да позива САД да што пре почну са доствкама оружја.

Профил је био регитрован у социјалној мрежи неколико дана после специјалне операције побуњеника близу Дамаска и након заузимања Хомса. И што је још индикативније- и после последње пуцњаве са стране Израела, када се у штампи појавила информација да је породица Асада спремна да напусти државу. При томе, не би требало занемарити познату пасију сиријског председника ка новинама, у том смислу и ка интернет- технологијама. Профил у Инстаграму се појавио након његове странице на Фејбуку и канала на Јутјубу. Коментарише експерт оријенталиста Института стратешких оцена и анализа Сергеј Демиденко:

- Овде би требало узети у обзир личност Асада. Када је он долазио на власт 2000.године, он је уредбом уклонио све своје портрете са градских улица и тргова, обећавајући нови курс, без култа личности. Он са друге стране, покушава да учествује и у том информативном рату, који се сад води против Сирије. Плус- он је увек много пажње поклањао Интернету. И уопште, када је долазио на власт, говорио је да ће унапрешењем нових технологија и образовања од Сирије начинити велику азојску државу.

Ипак, та је „слабост“ одиграла са Асадом злу шалу- јер управо кроз социјлане мреже у Сирију је, као и у остале државе у региону, проникао вирус „арапског пролећа“.

Национална коалиција сад већ отворено тражи од својих западних спонзора да брзо започну са испорукама оружја (као што се то догодило прошле недеље на преговорима са Џоном Керијем, државним секретаром САД). Узгред, није заправо јасно, шта ће, и коме испоручивати Американци у Сирији- каже Сергеј Демиденко, позивајући се на речи Обаме да ће испоруке вршити само „добрим“ а не и „лошим“ побуњеницима.

Вашингтон инсистира на апсолутно парадоксалној тези, када говорећи у прилог сазивања мировне конференције у Женеви, политчког регулисања кризе и у прилог војне подршке опозицији. У садашњим условима, Вашингтону је важно да те испоруке буду легалне како у будуће не би било питања зашто сиријски побуњеници већ бију бој уз помоћ америчког оружја, говори оријенталиста Семјон Багдасаров:

- Испоруке се већ реално одвијају, уз благослов Американаца. Главни извор испорука је Либија, а оружје потиче из, још Гадафијевих складишта. Други ток је из Турске. Оружје се купује на различитим тржиштима и плаћа новцем из саудијске Арабије и Катара. Односно, сиријска опозиција не мањка што се тиче обичног оружја, они заправо траже да се повећају испоруке противтенковског оружја и ракетних комплекса. И могуће је да ће Американци сасвим отворено њима испоручивати управо овакво оружје.

Наоружвајући једну страну у конфликту, и тиме нарушавајући потписани Женевски коминике, Американци и даље оптужују Русију да „сарађује са режимом Асада“.

Полина Черница,