Вирус „Пандора“ – скривена опасност из Космоса?

01-08-2013 12:41:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Чини се да се свет налази на прагу још једног научног скока. Вирус „Пандора“, који је потпуно случајно откривен у водама аустралијског приобаља и који запањује својим гигантским димензијама, приморао је целу научну заједницу да говори о њему. Шта је то тако необично у њему и зашто су научници практично сигурни да његово порекло није са Земље?

Као прво, вирус „Пандоре“ се с правом може сматрати највећим вирусом на свету. То изгледа невероватно, али може се видети чак и обичним микроскопом. Мегавирус је на десетине пута већи од димензија свих данас познатих вируса и изгледа практично као ћелија бактерије. Као друго, и то је најзанимљивије, 93% гена „Пандоре“ раније није било познато науци. Испоставило се да су управо ова својства тако необична да су научници почели да говоре о његовом неземаљском пореклу.

Поред свега осталог, испоставило се да је вирус прилично незахтеван и судећи по свему, врло је раширен у природи. Може да обитава практично свуда, почевши од воде, па све до амебе која живи на површини контактног сочива. Налазећи се у телу домаћина мегавирус се успешно размножава апсорбовањем његових ДНК ћелија и беланчевина. Након уништења апсорбоване ћелије појављује се на стотине копија вируса „Пандоре“, а затим се процес поново и изнова понавља.

Француски научници Жан-Мишел Клавери и Шантал Абержел, који су открили мегавирус „Пандору“ уверени су да ће после његовог детаљног проучавања биологија начинити огроман напредак. Руски биолог Светлана Касаткина се слаже с њима:

- Ово откриће у потпуности мења наше виђење тога какви вируси бивају. Овај вирус је заиста јединствен. Његово проучавање ће нам помоћи да схватимо да ли је заиста могао да настане од пуновредних ћелија. Као и сваки вирус, „Пандора“ не може да се размножава ван ћелија, пошто је облигаторни паразит. И ако се потврди да су се преци мегавируса разликовали од предака еукариота и бактерија, могуће је да ћемо моћи детаљније да пратимо еволуцију царства вируса и прокариота.

Научници данас сматрају да вирус „Пандора“ не носи у себи опасност по човека. Али, прерано је говорити о томе с потпуном сигурношћу, јер је још увек слабо истражен. Треба пратити како ће се развијати у току дужег времена како би се дао коначан закључак. И како би се искључила могућност неземаљског порекла ове чудне твари и њена претња по становнике Земље.

Аљона Ракитина,