Железница ће постати локомотива економије

01-08-2013 12:22:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


31. јула председник Русије Владимир Путин одржао је саветовање о развоју брзих железничких магистрала у земљи. Пилот пројекат у овој сфери ће бити изградња линије Москва-Казањ са перспективом њеног продужетка до Краснојарска. У стварању савремене магистрале дужине 800 километара у току неколико година планирано је инвестирати преко 900 милијарди рубаља или око 30 милијарди долара.

У компанији РЋД одговорној за пројекат уверни су: стварање брзог путничког саобраћаја у Русији ће постати кључни елемент напретка економије.

Владимир Путин је раније изјавио да подржава идеју коришћења државних резерви, између осталог средстава Фонда за национално благостање, ради реализације великих инвестиционих пројеката. Међу њима и брзог саобраћаја између Москве и Казања. Према информацијама Министарства за саобраћај, из Фонда националног благостања РЖД добиће за пројекат преко 150 милијарди рубаља или око 5 милијарди долара. Нова маршрута ће повезати велика насељена места Централног, Приволошког, а затим у Уралског федералног округа. По мишљењу председника, за Русију је то апсолутно нови пројекат са великом будућношћу.

- Он треба да изведе систем путничког железничког саобраћаја на квалитативно нови ниво. У току његове реализације време у путу између Москве и Казања ће се скратити за преко четири пута. Путовање ће постати комфорније, појавиће се стимуланси за прилив инвестиција, јачање економије и социјалне сфере. Увећаће се привлачност Русије за туристе. При томе покретање линије Москва-Казањ је само први корак. Већ сада је потребно врло тачно прогнозирати обиме путничких токова на магистрали, оценити њено потенцијално оптерећење, промислити ефикасну и флексибилну тарифну политику која би осигурала конкурентну, доступну цену карата за грађане.

Путин је упозорио оне који намеравају да учествују у пројекту на покушаје било каквих махинација приликом издвајања земљишта за изградњу. Веома бисмо желели да овде прође без превара, да нико не почне грозничаво да купује земљу, а затим да је продаје држави три пута скупље, резимирао је шеф државе. И обратио се регионалним руководиоцима са позивом да се однесу према плановима са великом одговорношћу.

- Пројекат треба да буде детаљно прорађен и усаглашен са регионима преко чије територије ће пролазити нова магистрала. И наравно, сви спорни моменти треба да буду уређени до почетка радова. Рачунам да су руководиоци субјеката Федерације заинтересевано и детаљно прићи реализацији пројекта.

У међувремену у руском парламенту ускоор ће бити размотрене законодавне иницијативе везане са нормама резервисана земљишта за сличне пројекте, схемама њиховог рационалног опорезивања и финансирања од стране државе и бизниса.

Иљја Харламов,