Баронеса Ештон посетила бившег председника Мурсија

31-07-2013 10:52:55 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Врховни представник ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон састала се са свргнутим председником Египта Мухамедом Мурсијем. По завршетку овог сусрета европски комесар је саопштила да је Мурси здрав, а тема разговора биле су реформе неопходне Египту и путеви нормализације ситуације у земљи. Детаљније о свој разговору са Мурсијем баронеса Ештон је одбила да говори. Међутим експерти су уверени да у скорије време у земљи пирамида неће бити мирније.

Говори старији научни сарадник Центра за арапска истраживања Института за Исток Борис Долгов.

- Да, Ештон се састајала са Мурсијем. Мени се чини да су то пре свега учиниле власти Египта како би показале да је Мурси жив и здрав и да се поштују све норме међународног права у погледу председника уклоњеног са власти. Вероватно је било речи о оцени оног што се десило у Египту од стране Мурсија, о његовим жељама, и да тако кажемо, предлозима ЕУ. Наравно, у циљу да се он врати на председничку дужност.

Међутим због преврата у Египту Брисел се нашао у прилично незгодној ситуацији. Са једне стране, исламисти изазивају у Европи мало симпатија. Са друге – још мање се европским политичарима допадају саопштења о погибији људи у току растеривања опозиционих митинга у Египту.

Треба истаћи да војска не покушава у потпуности да уклони Муслиманску браћу из политичког живота Египта. Напротив, она је директно изјавила да Браћа могу да учествују у свим престојећим изборима. Ипак одбила је сваку сарадњу са новим властима. А духовни идеолог Браће шеик Јусуф ал Кардави позвао је муслимане из читавог света да дођу у Египат, да ступе у борбу против војске и да мученички умру. Све то говори да се ситуација у земљи пирамида неће скоро нормализовати, сматра Борис Долгов.

- Мислим да грађански рат у Египту неће започети. Пошто велики део друштва ипак подржава акције војске. И мени се чини да ће се на крају крајева ситуација нормализовати, али пошто буду угушени радикални исламисти. Имислим да уз учешће оних снага друђтва које су истакле захтеве за смену Мурсија то ће моћи да се учини. Али то се неће десити у догледној будућности. Тачније напета ситуација ће према мом мишљењу трајати још дуго.

За сада ситуација у Египту остаје крајње узнемиравајућа. Јуче је стигло саопштење да су се Муслиманској браћи у њиховом сукобу са војском придружили чланови Ал-Каиде. Ту вест потврђују очевидци, који тврде да се црне заставе ове терористичке групације све чешће виде на тргу Ан-Нахда у Каиру, где се окупљају Мурсијеве присталице. Ако је тако, сукоби демонстраната и војске могу да буду још крвавији.

Артјом Кобзев,