Боко-Харам и даље терорише Нигерију

28-07-2013 01:42:21 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У недељу, 7. јула Ибрахим Гаидама, гувернер државе Јобе, дао је налог да се затворе све до септембра све школске установе те државе на северо-истоку Нигерије. Разлог је редовни напад екстремиста радикалне исламистичке организације Боко-Харам на лицеј у градићу Мамудо, чије су жртве постали 42 ученика и неколико људи из особља …

Ноћу у суботу 6. јуна група наоружаних људи је упала у лицеј Мамудо. Дошавши до спаваће собе, они су прво бацили неколико граната, а затем су почели да пуцају машинкама на ученике, који су спавали. Услед тога су погинула 42 и рањено је двадесетак ученика. Током последње недеље, то је био трећи, најкрвавији напад екстремиста Боко-Харам на школске установе. 16. јула је извршен напад на лицеј административне престонице државе Даматуру, услед којег је убијено седам лицејиста и два предавача. После два дана друга група екстремиста је убила девет ученика, који су дошли на испите у приватној школи Маидугурија, главног града суседне државе Борно.

Изгледа да није случајност, што су се на нишану терориста нашле управо школске установе, - пише наш посматрач Игор Јазон. На језику хауса Боко-Харам значи западна обука грех. Последњих неколико година су њене жртве у северо-источним државама Нигерије, где већина становништва исповеда ислам, били углавном хришћани. Како тврди међународна организација Human Rights Watch, почев од 2009. године су екстремисти Боко-Харам убили у тим државама најмање 3,6 хиљада хришћана. Тамо је било срушено, спаљено или опљачкано десетине цркава, стотине радњи и ресторана, који су припадали хришћанима. Емири те организације не скривају свој коначни циљ – да отерају хришћане са севера Нигерије да би створили тамо државу, која би живела према законима шаријата. Таква усмереност је натерала руководиоце хришћанских заједница Нигерије да дођу до закључка да шема убистава сведочи о систематском чишћењу према етничком и религиозном обележју.

Истовремено је очито да муслиманско становништво тог региона, где, између осталих, живи најмање једна трећина од 160 милиона становника Нигерије, нимало не дели такве идеје Боко-Харам. Можда је то супротстављање и натерало њене лидере да нешто промене стратегију и обрате се младима, пре свега ученицима, заплашивајући породице муслимана, чија деца уче у световним школама. Осим тога, један од лидера организације Абубакар Шекау је изјавио да три терористичка акта против школских установа треба третирати као упозорење и као одмазду армији централне владе Нигерије, која је почела 15. маја операције у три државе земље - Борно, Јобе и Адамава, где се Боко-Харам осећа скоро некажњено. Узгред речено, те операције нису биле баш успешне. Што више, суровост војника, који нису били упућени - ко је ко у зонама, које контролишу екстремисти, расположила је против армије немали део цивила, што је искористила Боко-Харам. Дакле, Боко-Харам и даље има своју борну способност и, изгледа, и даље терорише Нигерију. Коментар директора оделења за афричка истраживања французског Института међународних истраживања и стратегије Филип Југон. Овај интервју је он дао путем телефона из Париза.

- Проблем Боко-Харам потиче из 11. септембра 2001. године, те се он може назвати одговором авганистанских талибана, који су омогућили његово стварање. Учвршћење тог покрета постало је такође одговор на бројне покушаје нигеријске армије да га неутралише, као и на убиство његовог лидера. Та секта, може да се и тако каже, постепено је јачала. Њено присуство је било регистровано и на Северу Малија, а сада се она чвсто сместила на северу Нигерије, где покушава да створи шаријатску државу и води активне акције против армије и централних власти те земље. Дакле, данас је то потпуно способна за борбу организација, која спроводи сурове акције против хришћана у циљу њиховог протеривања из источних и централних држава Нигерије, све до Џоса. Разумљиво је да организацији одговара дестабилизација ситуације у земљи. Због очито претераних акција армије међу цивилима, она доводи у своје редове све више људи.

Сматрате да та организација угрожава и суседне земље, например, Нигер или Камерун.

- Сасвим тачно. Мада све до сада поље њене активности остаје Нигерија, недавно је она киднаповала као таоце групу људи у Камеруну. Већ сам говорио о њеном присуству у Малију, у низу других земаља, међу њима и у Нигеру. Поред тога у Нигерији унутар Боко-Харам је дошло до раскола, те је настала још једна радикална групација –Ансару. Мада Ансару за сада још увек зависи од Боко-Харам, она намерава да прошири зону своје делатности у другим земљама Западне Африке. Видимо да те организације постепено учвршћују своје присуство у том региону континента, не ограничивши се Нигеријом.

Што се тиче последњих догађаја у Египту и позиву оданде исламистима да дигну устанак - није ли то својеврстан сигнал за Боко-Харам да на неки начин учествује у догађајима у Египту и у Магрибу?

- Немам осећај да данас Боко-Харам тражи савезнике у арапском свету, али, с друге стране, могу да се истакну слични циљеви и идеје, између осталих, стварање шаријатске државе у Нигерији, што зближава ту организацију с салафитским покретом, с фундаменталистима, који постоје, например, у Египту, у другим земљама арапског света. Дакле, они имају заједничке циљеве, те присуство Боко-Харам у Малију још једном сведочи о евентуалним намерама зближавања те организације с џихадистичким групацијама. Закључак је да основа зближавања постоји. Можда се нешто и дешава, али у тајности, то не знам. Поред тога, Боко-Харам много ближа талибанима Авганистана. Још једном да кажем: ова организација пре налази заједнички језик с џихадистима Сахела и Западне Африке. Постоји зона скоро без икакве контроле - такозвана Сахаро-Сахелски лук, која се налази под јаким утицајем екстремиста, радикалних група исламиста. Из те зоне се финансирају сви терористички покрети, захваљујући наркотрговини и трговини робљем.

Да се вратимо у Нигерију – имам осећај да је Боко-Харам бесмртна…

- Безусловно, изгледа, да је тако. Боко-Харам се обнавља сваки пут после тога, како је покушавају да униште власти Нигерије. Организација нема тамо нарочиту подршку становништва, како сама сматра – то су само шпекулације. Већина Нигеријаца осуђује суровост Боко-Харам. Међутим, ова организација је веома јака.

Зар Нигерија не жели да потражи помоћ међународне и афричке заједница?

- У Нигерији је јако развијен национализам. Нигерија жели да се обезбеди, ослањајући се само на сопствене снаге, на сопствене полицију и армију. Просто не могу да замислим да би се данас Нигерија обратила, тажећи помоћ и подршку, Афричком савезу, СЕДЕАО или УН. Нигерија је огромна и економски јака земља, која има нафту и гас. Она сматра себе водећом регионалном државом, те је уверена да ће моћи сама да савлада тероризам и екстремизам, међу њима и Боко-Харам.

Игор Јазон,


КАТЕГОРИЈЕ