Савет за руски језик

25-07-2013 07:08:26 | | Глас Русије, фото: www.discover-interesting-places.com/ vos |


Влада Русије ће крајем лета формирати Савет за руски језик. Један од главних задатака – формирање мреже образовних центара у педесет земаља света. Они ће постати филијале у иностранству Института за руски језик „Пушкин“.

Центри са називом „Институт Пушкина“ ће се појавити не само у земљама ЗНД и Европске уније, него и у САД, Кини, Јапану, као и у земљама Блиског истока, укључујући Сирију и Ирак. У њима ће сви заинтересовани моћи да уче руски језик, да се упознају са руском културом и традицијом. Пројекат је врло актуелан, тврди доцент на катедри лингвистике Московског института отвореног образовања Олга Коленкова.

У иностранству постоји интерес за руски језик, али још увек не постоји довољно културе предавања. Желела бих да ме схвате исправно: јако пуно људи у иностранству су наивни носиоци језика. Они нису стручњаци, али у недостатку кадрова њих позивају да предају. И онда ни резултати нису најбољи. Ако би се то питање централизовало, било би предивно.

Раније се сматрало да су за руски језик и културу заинтересовани, пре свега, земљаци. Али, последњих 10-15 година се ситуација променила, каже наставник руског језика у Данској Људмила Смирнова.

- Обични Данци све више уче руски. Они имају разне потребе. На пример, неко је ожењен са Рускињом. После неколико година брака дански супруг почиње да учи руски језик. Њихова деца, такође уче руски. Пре није била таква ситуација. Руски језик уче и људи који су пословно везани за Русију.

Ма како чудно изгледало, ситуација са учењем руског језика у ЗНД је много компликованија, тврди генерални директор ефективне политике Кирил Танајев.

- Проблем руског језика на постсовјетском простору није методички, ни образовни, а политички. На пример, у Казахстану је таква ситуација била са фондом „Руски мир“. Када је фонд предложио да за свој рачун изда нови уџбеник, казахстанско министарство је рекло не. И то без обзира што су сви наставници руског језика били за то, све асоцијације су биле за, али је казахстанско министарство рекло да неће учити децу по уџбеницима који су издани у Русији.

Буџет Савета за руски језик при влади Русије ће до краја ове године имати око милијарду и по рубаља (50 милиона долара). Обим финансирања за следеће године се још увек разматра. У Савету ће се налазити представници Државне Думе, профилних министарства и сектора, а, такође, и научних, ауторских и пословних организација.

Михаил Аристов,