Историјска литургија у храму Христа Спаситеља

25-07-2013 06:55:41 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Светом литургијом у храму Христа Спаситеља у Москви су почеле свечаности посвећене 1025. годишњици Крштења Русије. Празничну службу у главном храму земље је предводио Патријарх Московски и све Русије Кирил. Заједно са поглаваром Руске цркве је служило осам поглавара православних цркава широм света.

Сто тридесет архијереја Руске православне цркве, представници свих петнаест цркава из целог света и неколико хиљада верника су се окупили на Светој литургији у храму Христа Спаситеља. Да би присуствовали на празничној служби, верници су стизали у храм много пре почетка службе. Ево шта је рекла Јелена за „Глас Русије“:

- Ми смо већ у пола седам били овде. Знала сам даће многи хтети да присуствују литургији. Ми смо чак стајали у реду да уђемо у храм. Ми смо јако желели да присуствујемо служби, јер је био и Патријарх лично, и представници других православних цркава из света. Ја мислим да су свечаности поводом обележавања Крштења Русије јако важни за све нас.

Ова литургија је историјски догађај у животу не само руског човека, него и светског православља. И не само зато што су у храм довезли велику хришћанску светињу – крст, на ком је био разапет апостол Андреј Првозвани. Служба је ишла на неколико језика, на црквено-словенском, грчком, арапском, енглеском. Овај дан има велики значај за све вернике источне гране хришћанства, рекао је руководилац прес службе Патријарха Московског и све Русије ђакон Александар Волков.

- Управо од момента када је кнез Владимир прихватио хришћанство почела је дасе формира та цивилизација и култура која је данас основа у целом свету. Ове свечаности су посебан догађај. Поглавари православних цркава широм света се врло, врло ретко окупљају. Али, посебан однос према обележавању 1025. годишњице Крштења Русије је допринео да поглавари допутују, најпре у Москву, а затим и у Кијев и Минск. Последњи пут у оволиком броју поглавари православних цркава су се окупили, вероватно, пре седам или осам година.

У свечаним златним и белим одеждама патријарси и архијереји светског православља су се поклонили и крсту Андреја Првозваног. Никаквих посебних говора ни проповеди. Патријарх Кирил је пред поглаварима и верницима прочитао посланицу која је усвојена 16. јула на седници Светог синода РПЦ и посвећена обележавању овог јубилеја.

- Последњих 1025 година су били како лепи, тако и трагични догађаји. Наши преци су прихватали веру Христову која им је доносила обилне плодове, али све се то дешавало у не баш пријатним условима. Многи су се трудили да одврате народе Русије од православља. Али, народ, који је прихватио хришћанску веру, је више пута доказивао верност Спаситељу. Он је нашао снаге да Му се врати и после повлачења пред суровим прогониоцима. Против њихових „слабих дрскости“ су била срца и душе многих наших земљака, освештане истином Христовом. Чувати ту истину и на основу ње градити лични и друштвени живот – наш дуг и духовна неопходност.

Рођендан Руском православљу, у име свих православних света, је честитао поглавар једне од најстаријих цркви света – патријарх Александријских Феодор II. Празник је честитао и председник Русије Владимир Путин. У Великом кремљовском дворцу шеф државе ће се први пут у историји срести са поглаварима и представницима свих петнаест аутокефалних православних цркава.

Милена Фаустова,