Сиријски војни аналитичар: САД испуњавају све молбе терористичких група у Сирији

25-07-2013 10:42:20 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председник Здруженог генералштаба оружаних снага САД Мартин Демпси је предочио пет могућих опција деловања америчке војске у Сирији. Међу могућим мерама су и наоружавање терориста, бомбардовање сиријских војних објеката и формирање тампон зона, као и зона забрањених за летове.

Ако су Американци одредили етапе свог даљег деловања, да ли је Сирија спремна за те догађаје? О томе је за „Глас Русије“ говорио сиријски војни аналитичар Салим Харба:

- Сматрам да ова изјава није слика реалних планова САД. То је, пре свега, продужетак психолошког притиска на сиријско руководство и морална подршка терористима. САД данас испуњавају све молбе терористичких група у Сирији и снабдевају их оружјем, храном, транспортом, страним официрским кадровима. Али, само једну њихову жељу САД не могу да испуне: да почну интервенцију.

То је немогуће, као прво, зато што Русија, Кина и друге земље неће дозволити САД да нађу законски узрок за инвазију у Сирију. Зато они и ратују туђим рукама, истина, врло активно. Америчке власти су увукле своју страну у врло озбиљну и опасну игру из које су планирали да изађу као победници још на почетку сиријског конфликта. Али, прошло је више од две године, а још нас нису сломили.

Други узрок – наши официри и војници. Сиријска армија је спремна да брани своју земљу и одговори на нападе окупатора, без обзира да ли се ради о америчкој пешадији, ратној морнарици или, чак, и ратној авијацији. Не треба мислити да ја ово причам неосновано, јер је мит о непобедивости америчке војске уништен. Погледајте њихове неуспехе у Авганистану, они, чак, не могу да обезбеде повлачење својих снага. Успех интервенције у Ираку је, такође, врло споран. А, гледајући на хаос који су Американци направили у тим земљама, ми смо једно научили: предати се не можемо, то је равно смрти.

Упркос појачаној пропаганди из иностранства, која има за циљ да окрене становништво против власти, људи схватају ко је ко и на разне начине помажу борби наше армије са терористима. И та народна подршка је најважнија.

Крах „Муслиманске браће“ у Египту је показао да је народ у земљи одлучујућа снага. Догађаји у Египту нам уливају наду и због тога што свргавање „Муслиманске браће“ значи и слабљење терориста у Сирији.

На тај начин, изјава САД није ништа више од информационог напада против наше армије и народа. Али, ми се не бојимо тих напада.

Ибрахим Наоваф, Матни Мунсеф,


КАТЕГОРИЈЕ