Шанса за каспијску јесетру

23-07-2013 01:10:26 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Ricky Romero/cc-by-nc/ vost |


Лов на јесетре у Каспијском мору биће забрањен наредних пет година. Очекује са да би таква одлука могла бити донета као резултат самита шефова каспијских држава који ће се одржати у септембру. Експерти мисле да би та мера могла спречити изумирање популације јесетра.

Предлог о увођењу забране лова на јесетре у Каспијском мору појавио се још у новембру 2010. на самиту у Бакуу. Четири од пет земаља које имају свој део Каспијског мора биле су спремне да је уведу одмах. Али Туркменистан није пристао. Према речима руководиоца Центра за односе са јавношћу руског Росриболовства Александра Савељева, коначно је постигнут договор о увођењу одговарајуће забране:

Наравно, да би се помогао опоравак јесетра, све каспијске државе морају увести забрану. Зато очекујемо да ће на наредном самиту шефова каспијских држава то питање бити коначно решено. За сада бар нема никаквих несугласица. Став Туркменистана се променио. Мислим да ће та забрана у скорије време бити уведена за наш део Каспијског мора. На тај начин допринећемо опоравку популације јесетра.

Ситуација око јесетра је критична. У последњих десет година популација моруна, кратконосе кечиге и паструге смањила се 30 до 40 пута, и то према најскромнијим проценама. Те рибе се лове се због укусног меса и црног кавијара, који у многим земљама важи за један он најскупљих деликатеса.

Да би бар нешто урадила за очување популације тих риба, Русија је 2002. једнострано увела забрану лова на ту породицу. Риболов је тренутно дозвољен само у научне сврхе. Активно се развијају рибњаци за јесетре. Руски научници су изумили јединствену методу за добијање кавијара без убијања рибе. Другим речима, научили су да „музе“ рибе. Један део кавијара се користи за гајење јесетра у рибњацима. Када мале рибе порасту, пуштају се у природни ареал. Други део се користи за производњу деликатеса. Притом кавијар из рибњака се ни по чему не разликује од оног „из дивљине“. Али, цене су ипак много високе. На европским тржиштима могу досезати и неколико хиљада долара за килограм. То је подстицај за криволовце. Масовни криволов за јесетре и даље представља главни проблем, сматра главни координатор TRAFFIC пројеката Светског фонда за природу (WWF) у Русији Алексеј Вајсман:

- Каспијске јесетре су у жалосном стању због масовног криволова које је у процвату и у Русији и у Казахстану и у Азербејџану и у Туркменистану, па чак и у Ирану. Људи су кренули у криволов због велике незапослености. Просто немају од чега да живе. У међувремену је порасла цела једна генерација која никада није радила некии други посао. Све у свему формирана је једна криволовачка култура.

Експерти су убеђени да, ако све каспијске државе пристану на пуну забрану, популација јесетра би се убрзо опоравила. Према проценама руских научника у северном делу Каспијског мора тренутно има већ довољно младих јесетра. За пет година би се могло преговарати о опрезном почетку риболова. Само, треба дати предах природи.

Светлана Калмикова,