Сви становници Земље ће живети дуго

23-07-2013 12:24:25 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/EMSL/cc-by-nc-sa 3.0/ vosto |


Могуће је да ће ускоро свим становницима наше планете бити обезбеђен дуг живот. Научници су на прагу открића које би могло продужити људску младост. Постоји неколико начина. Неки научници покушавају да вештачки гаје људске органе који би могли по потреби замењивати оне старе. Неки други трагају за геном старења.

Код једног слепог миша је недавно откривен ген који одговара за дуг живот. Та јединка има живот десет пута дужи од живота других припадника те врсте, прича шеф лабораторије за регенерацијску медицину Московског физичко-техничког института Михаил Батин:

- У ствари постоји преко 100 гена који се код различитих животиња повезују са дужим животом. У нашој лабораторији радимо на моделима рада тих гена да бисмо добили тај исти протеин који је задужен за функције везане за дужину људског живота.

Кад су у питању људи са супердугим животима, узрок њихове виталности није начин живота, него гени, сматра руски научник:

- Наравно да су здрав начин живота и добри животни услови одлична околност. Али, када неко доживи 120-ту, за то одговарају искључиво гени и отпорност организма на стрес.

Михаил Батин мисли да, када би постојао глобални пројекат везан за дужину живота, налик на пројекте као што је креирање нуклеарне бомбе или истраживање свемира, старост би била побеђена већ за 20 година. Али тренутно не постоји задатак те врсте, сматра руски научник:

- То је политички задатак, да људи живе дуго. Буде ли политичке воље, људи ће живети дуже. Али нажалост политички лидери имају особине које су у супротности са научним развојем. Више се угледају на мишљења обичних људи. Продужење људског живота је врло сложен и комплексан задатак. Ма колико то звучало парадоксално, обичне људе то не занима. Убеђен сам да би 80% људи на питање да ли желе да живе вечно одговорило са „Не“. То показују и испитивања која су рађена у свету.

Па ипак, младост се већ данас може привремено продужити. За то је потребно идентификовати гене свог генома. Та процедура кошта око 200 долара. Анализом огромног броја података генома једне одређене особе може се утврдити на који се начин у њеном телу одвијају промене везане за старење. У том случају правилан избор одговарајућих третмана може продужити људски живот за неких 20 година.

Станислав Каљакин,