Пронађени корали у северним морима

23-07-2013 10:03:12 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ippei + janine/cc-by-nc/ vo |


Неочекивано откриће је дело руских научника. Током експедиције на научно-истраживачком броду "Академик Лаврентијев", они су набасали на јединствену дубоководну коралну заједницу на дну Охотског мора. Сматрало се да овако нешто у овом делу света не постоји. Јака фонтана метана је постала извор живота, сматрају стручњаци.

Оазе живота се налази у северном делу Охотског мора, у близини острва Парамушир. На дубини од око 780 м, из напуклине земљине коре излази стуб метана висини од око 650 метара. Овај гас око себе ствара заједницу морских организама, рекао је за "Глас Русије" заменик директора за научна истраживања Института за биологију, Далекоисточног огранка Руске академије наука, Виктор Ивин:

- Охотско море је познато по нафти и гасу. Као резултат геолошких процеса, дошло је до цурења метана. У таквим местима, које научници називају "сипама" (од енглеске речи seep-цурити), постоје и заједнице које смо истраживали током наше експедиције.

Према речима научника, до недавно, веровало се да је живот на земљи повезан искључиво са енергијом сунца. Међутим, 70-их година прошлог века пронађени су морски организми који не зависе од сунчеве светлости и примају енергију из хемијских једињења - метана и водоника. Овај процес описује Виктор Ивин:

- Око "сипа" се стварају колоне бактерија. Оне се хране метаном и чине велику биомасу, т.ј. органску материју. Око ових насеља бактерија се затим формирају заједнице организама које троше управо ту материју, коју су створили метанотрофне бактерије.

Ипак, за истраживаче је било изненађујуће, да су на морском дну израсле колоније корала. Обично, ова створења живе у топлим морима: тропским деловима Тихог, Индијског и Атлантског океана. Океанолози са Далеког Истока, уз помоћ подводног робота са фото- и видео-камерама, опремљени специјалним манипулаторима, успели су да скину и прикупе не само корале, него и друге јединствене морске организме. Многи од њих су по први пут истраживани у њиховом природном станишту, кажу стручњаци. У близини подводног извора метана, на површини земљишта су такође били пронађени гасни хидрати - кристални гас, којег многи називају горивом будућности, наглашава Виктор Ивин:

- Познато је да резерве нафте на планети нису безграничне. Прорачуни показују да ће за 50-60 година резерве нафте нестати. Тада ће се поставити питање, где наћи енергију за индустрију и живот. А онда ће, за наредних 10 година, бити решено питање гасних хидрата.

Према речима научника, експедиција на броду "Академик Лаврентијев" је од великог значаја за науку. Једини пут су истраживања у овој области рађена пре 27 година, када није постојала савремена техника. Она је и омогућила научницима да дођу до сензационалног открића.

Јелена Ковачић,