„Источно партнерство“ са погледом на новембарски самит

23-07-2013 08:20:02 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Данас се у Бриселу одржава сусрет шефова спољнополитичих ресора држава чланица програма ЕУ „Источно партнерство“. Пољска је један од иницијатора ове више него тесне сарадње ЕУ са 6 држава бившег СССР-а: Украјном, Белорусијом, Грузијом, Молдавијом, Азербејџаном и Јерменијом. О сусрету који ће се догодити у новембру, као и делатности овог програма у целини, говори политиколог, председник Геополитичког друштва у Варшави Марчин Домагала.

Господине председниче, у Бриселу се сусрећу министри иностраних послова земаља чланица „Источног партнерства“. По Вашем мишљењу, то ће бити још једно протоколарно заседње или припрема самита који је планиран за новембар?

- Мислим да је то и једно и друго, обзиром да ће самит који ће бити одржан у Виљнусу у новембру, бити значајан догађај. Довољно је сетити се заказаног потписивања Уговора о придруженом чланству и слободној трговини са Украјином и ЕУ. Чини ми се да је то посебно важно у контексту односа између Украјине, како са свим чланицама ЕУ, укључујући Пољску, која је у великој мери покренула овај процес, тако и са Русијом.

На крају крајева, Русија, је заинтересована за приближавање Украјине њеној Царинској унији и по свему судећи, такође ће бити предстаљени предлози за ову земљу. Тако да, Украјина ће морати да одлучи којом од понуда је задовољнија. Међутим, било како да се одлуче, предложено потписивање уговора ЕУ и Украјине, по мом мишљењу, било би пожељно са економске тачке гледишта, за све стране, укључујући и Русију.


Господине председниче, по Вашем мишљењу, у којој мери је рад „Источног партнерства“ резултат појачане делатности пољске дипломатије?

- Пре свега, пољска дипломатија веома је заинтересована за овај посао, обзиром да она ради на решавању важних геополитичких задатака, а конкретно, стварању санитарног кордона на граници са Русијом. „Источно партнерство“ је као свој задатак поставило да помогне низу држава да пређу на „колосек западне модернизације“. И пољска дипломатија, разуме се, за овај процес показује своје интересовање. Ипак, све још остаје у облику декларације и предстоји јој још много тога да уради. У сваком случају, такву активност какву исказују друге европске државе, рецимо у Африци или на Блиском истоку, државе „Источног партнерства“ не показују. У овом контексту се улога пољске дипломатије, без поговора смањује.

Био је ово разговор са пољским политикологом Марчином Домагалом.

Леонид Сиган,


КАТЕГОРИЈЕ