Бесни Михаил ће се бавити младима

22-07-2013 06:50:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председник Грузије Михаил Саакашвили је изјавио да ће остати у великој политици и после напуштања положаја председника. У интервјуу ТВ каналу Рустави 2 он је саопштио да намерава да се бави политичким васпитање грузијских младих, као и изнео своју верзију пада његове популарности у земљи.

Опроштајни интервју председника – тако су на месном ТВ каналу назвали програм уз учешће Михаила Саакашвилија. Међутим, бесни Михаил (тако су га називали на почетку његове политичке каријере) не жели да се опрости. Он је саопштио да напушта председнички дворац, али остаје у политици.

Михаил Саакашвили, чији председнички мандат је фактички истекао 21. јануара 2013. године, није напустио свој положај. У складу са законом, који је он сам усвојио, редовни председнички избори у Грузији морају да буду одржани тек 27. октобра. Све то време је Саакашвили пожелео да остане на власти, макар и као хрома патка. Саакашвили се држи за тај положај, јер је свестан да су то његови последњи дани у политици, - сматра подпредседник Светског конгреса народа Грузије Владимир Хомерики.

- Саакашвили има велику шансу да се после председничког рока нађе у затвору. Друге шансе у Грузији он апсолутно нема. То је човек, који изазива презир код грузијског народа, човек, који је толико година малтретирао Грузију, претворио народ у сиромахе, ругао се грузијској вери, физички мучио људе. Он је усадио у земљи страх. Зато он нема шансу да остане у грузијској политици. Чека га затвор, свакако, ако његови амерички газде не одведу га.

На оптуженичкој клупи у Грузији су се нашли многи из тима Михаила Саакашвилија: бивши шефови Министарства одбране и МУП, министар здравствене заштите, премијер, шеф Генералштаба и многи други блиски Саакашвилијљу морају да одговарају за злоупотребе пуномоћја, корупцију, проневеру буџетског новца и друге злочине. Михаил Саакашвили за сада има председнички имунитет. Затим ће неприкосновеност делимично бити сачувана, али за неке злочине он може да буде позван на одговорност.

- Данас се води истрага у вези са тиме, ко је отпочео рат у Јужној Осетији и другим питањима, која спадају у ратне злочине. Саакашвили сноси за њих пуну одговорност. У вези са тим законским одредбама он може да заузме своје место у затвору.

Међутим, Саакашвили не признаје своју кривицу за неке злочине. Он себе сматра политичаром, блиским народу. Та одсутност дистанце, према његовом мишлењу, а не мучења у затворима, постала је узрок пада његове популарности.

Саакашвили је увек био препотентан, - коментарише експерт Института светске економије и међународних односа РАН Александар Крилов.

- Он много говори о себи. Например, он сматра да је најбољи архитекта не само у Грузији, већ и у свету. Његове архитектонске идеје воде томе да се стари Тбилиси руши, на његовом месту настају неке неумесне грађевине. Исто тако и у политици. Није он адекватан својој земљи и народу, којим, како он сматра, мора да управља.

Михаил Саакашвили је заузимао положај председника Грузије од 2003. године. Он је дошао на власт услед такозване револуције ружа. Међутим, данас ништа не мирише на руже, то су пре покварена јаја, која Грузијанци бацају када пролази председнички кортеж.

Наталија Коваљенко,