Хоће ли Едвард Сноуден онемогућити самит?

22-07-2013 10:17:27 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Москва није добила никакво званично саопштење од Вашингтона о укидању посете Барака Обаме, - изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков. Дакле, у Кремљу су поново ставили на знање - о укидању преговора у Москви нема говора.

Припрема посете Барака Обаме се води у обичном режиму као у организационом, тако и у конкретном плану, - изјавио је у петак Дмитриј Песков. Дан пре тога званични представник Беле куће Џеј Карни је потврдио – председник САД ће учествовати у самиту Велике Двадесеторице. Других коментара - међу њима и о укидању посете Москви - није било. Неки руски медији – као и амерички - написали су о евентуалној пропасти преговора. Експерти упозоравају од шпекулација о тој теми, нарочито без позивања на конкретне изворе у америчкој администрацији, тим пре, што у време саме посете, која, као и самит Двадесеторице, бити одржана почетком септембра, одлука о статусу боравка Сноудена у Русији можда још неће бити усвојена.

За сада бивши припадник америчких специјалних ресора је поднео молбу о пружању привременог боравка, могуће је ради тога да што пре напусти транзитну зону Шереметоева, јер таква се молба разматра брже него молба о статусу избеглице или молба о азилу, - испричао је Гласу Русије авдвокат Владислав Оршев.

- Разлика између статуса азила и привремене дозволе боравка је у томе, што су то различити начини припреме докумената. У једном случају то траје 6 месеци, у другом око 3. Сноуден бира не међу добрим и веома добрим, већ међу лошим и веома лошим – условима налажења у терминалу Шереметјево. Он мора да полази од тих варијанти.

Формално је минимални рок разматрања упита о пружању привременог боравка 5 дана. Бивши припадник АНБ поднео га је ФМС у уторак увече. Односно, узимајући у обзир викенд, одговор може да буде пружен идуће среде. О нади на то је изјавио правник, који пружа Сноудену савете, Анатолиј Кучерена.

Експерти сматрају да ће следећи корак Сноудена бити молба о статусу избеглице. При томе током свих процедура он је, у складу са законом, заштићен од екстрадиције у САД, - подсетио је у петак портпарол руског председника. Стет департмент је изјавио да ће САД уложити све напоре ради повратка Сноудена. Исти дан је сајт ВикиЛикс саопштио да је Вашингтон упутио упите о екстрадицији бившег припадника специјалних ресора властима 5 земаља: Хонгконга, Исланда, Ирске, Венесуеле и Боливије. Две последње земље су пристале да пруже Сноудену азил. Сада вероватно неће морати да лети у Латинску Америку, - сматра политиколог Леонид Савин.

- Мислим да се он коначно определио. Подржале су га Венецуела, Еквадор, али је за Сноудена ипак боље да остане у Русији. Овде ће се осећати сигунијим него у земљама Латинске Америке, где има пуно америчких шпијуна.

Бела кућа и Стејт департмент су више пута изјавили да Сноуден мора да буде враћен у САД да би га судио праведни суд. Међутим, искуство таквих истрага, например, предмет Менинга, сведочи – то је лукавост, - резимира политиколог Сергеј Михејев.

- Сноуден се неће вратити кући, јер тамо неће бити затвореник савести. Американци воле да се боре за људска права у другим земљама, у својој земљи они делују бескрупулозно. Сноуден у САД-у се сматра издајицом. Ако доспе на територију САД, мислим да ће обрачун бити брз.

Између осталог, ради превентиве евентуалих емисија информација САД ревидирају постојећи режим приступа поверљивим информацијама. Међу другим мерама се уводи такозвано правило два лица – када ће документ бити приступачан само после одговарајуће дозволе од стране другог припадника специјалних ресора. Поред реалних дела уследеле су и громке изјаве – као и увек од стране Конгреса. Неки сенатори су покушали да прикупе бодове, позвавши да се бојкотује Олимпијада у Сочију. Међутим, те чудне политтехнолошке предлоге је критиковао чак познати русофоб – сенатор-републиканац Џон Маккејн, који је подсетио на последице бојкотовања Олимпијада у протеклом веку.

Полина Черница,