Да ли ће бити затворено небо за „Дримлајнер“?

20-07-2013 03:04:02 | | Глас Русије, фото: © markjhandel/flickr.com/ vostok.rs |


Прошао је пети месец након инцидента с „Дримлајнером“. У четвртак је авион, који је полетео из Бостона у Токио био принуђен да се врати на аеродром с којег је полетео због неисправности индикатора горива. Све најновије случајеве испитују стручњаци Boeing, а експерти упозоравају на шпекулације на тему безбедности новог лајнера.

Ипак, почетком године експлоатација „Дримлајнера“ је већ обустављана после серије догађаја везаних за конструктивне недостатке акумулатора. Најсавременији „Боинг“ се поново винуо у ваздух после уградње нових батерија у априлу. Међутим, неколико месеци касније инциденти су се наставили.

Безбедност је за нас све. Зато извините због принудног обустављања летова, – управо тако је служба за штампу „Боинга“ објавила на „Твитеру“ наставак летова „Дримлајнера“ после скоро четири месеца паузе. Од јануара до априла стручњаци холдинга су радили на отклањању кварова на акумулаторима авиона који су изазивали цурење горива и појављивање дима. Међутим, већ у јулу су у „Дримлајнерима“ различитих авионских компанија поново почели да се појављују нови технички недостаци. Тако је било с „Боингом-787“ компаније Thomson Airways који је летео у САД и вратио се на аеродром у Манчестеру скоро одмах после узлетања. Два „Дримлајнера“ пољског LOT уопште нису ни полетела на одредиште. А пожар у „Боингу“ „Етиопских авиолинија“ је на пола сата парализовао рад једног од највећег хабова на планети – лондонског Хитроуа. Занимљиво је да су Ethiopian Airlines прва авио компанија која је поново почела да користи „Дримлајнере“ после отклањања свих проблема с акумулаторима. Истрага је до сада установила да проблеми с акумулаторима нису могли да изазову пожар. Али шта је то онда било? И какви су то кварови на које се позивају у свим најновијим случајевима, али без ичег конкретног? Ипак, истрага није завршена и засад је рано говорити да ће за „Дримлајнер“ поново бити затворено небо, рекао је за „Глас Русије“ главни уредник аналитичког пословног информатора „Руски транспорт“ Алексеј Јекимовски:

- Ситуација је нормална, тим пре за прилично нов производ, иновациони. Обустављање експлоатације авиона овог нивоа могуће је уколико постоје систематске грешке у конструкцији. Ако се не испоље, нема потребе за обустављањем експлоатације свих типова авиона. За то постоји јасан правилник којег се придржавају и авиокомпаније и произвођачи, и службе цивилне авијације.

Уколико истрага покаже да постоје управо систематске грешке, летови ће бити обустављени. Губици у том случају могу износити на милионе долара. Јер, не ради се просто о отклањању свих техничких проблема, већ и о надокнади због прекида испоруке лајнера авиокомпанијама. Ипак, тешко да ће најновији случајеви имати утицаја на водећу позицију „Боинга“ на светском тржишту, сматра главни уредник портала AVIA RU Network Роман Гусаров:

- Безусловно, поновно обустављање летова „Дримлајнера“ причињава штету и компанији и имиџу произвођача. Али, ипак је то секундарни фактор. Нико неће преузети одговорност за летове опасним авионима уколико су они такви. Ради се о томе да сад влада повећано интересовање за „Дримлајнер“ и сваки инцидент изазива буру емоција. Ако се ситуацији приђе објективно и погледају информације о авионским несрећама у свету, с другим типовима авиона их нема мање. Засад видимо да тржиште на инциденте с авионима „Дримлајнер“ реагује прилично одмерено. Сви схватају да је то нов тржишни производ. Наравно, у таквој ситуацији не може све ићи глатко.

Тренутно у портфељу „Боинга“ има скоро 900 наруџбина „Дримлајнера“. Авионске компаније се по подацима стручњака према најновијим случајевима односе с разумевањем и нема одустајања од куповине авиона. На крају крајева, главни конкурент Американаца – европски Airbus засад не може да понуди алтернативу. Први лет А-340 је био извршен тек пре месец дана на авиосалону у Ле-Буржеу. И до комерцијалне експлоатације европског аналога „Дримлајнера“ је још далеко.

Полина Черница,