2. међурегионални фестивал словенске уметности «Руско поље»

19-07-2013 12:46:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Становнике Москве и госте руског главног града чека 20. јула крупна културна акција - 2. међурегионални фестивал словенске уметности Руско поље, где ће бити представљени професионални и аматерски колективи, занати, народна кухина, ношње из 38 региона Русије. Част отварања програма је пружена етно-шоу Красна горка и солисткињи Ани Сизовој.

Ана Сизова је рођена у Иркутској области (Источни Сибир) у породици музичких традиција, зато љубав према музици је она упила, као што се каже, с мајчиним млеком. Од 5. године мала Ања је учествовала у многим сверуским и међународним фестивалима и конкурсима, где је скоро увек заузимала прва места. Љубав према музици ју је довела у једну од најпрестижнијих московски музичких школа, колеџ Алфред Шнитке, где се она паралелно бавила певањем и кореографијом.

Данас Ана Сизова ради на рубу жанрова поп- и фолк-музике, бави се аранжирањем народних мелодија. Њен етнобалет, с којим је она први пут наступила у Москви 2007. Године, често учествује у програмима назличитих руских ТВ канала и радиостаница, између осталих, Гласа Русије.

Заједно са својим колективом Ана Сизова је отварала програм прошлогодишњег, Првог фестивала Руско поље. Остали су јарки утисци од тог догађаја.

- Атмосфера је била одлична. Наш је колектив дошао на позорницу рано, у 10 сати, међутим је већ било пуно света. Реч је о томе да смо отварали фестивал и завршавали акцију одмах после Бурановских бака. Нама је, свакако, било тешко, али је то био пријатан умор. Знате, данас постоји осећај неке раштрканости. Ту су били присустни људи различитих националних припадности, сви смо осећали неко унутрашње јединство. односно, оно, шта нам данас фали, а што је увек била одлика Русије. Када смо на крају сви почели да певамо народне песме и песме совјетских композитора, то је било неизрециво. Све се завршило око 9 сати увече, али нико није хтео да оде. Људи су и после концерта ишли дрворедима и наставили да певају. Многи су дошли са децом, која су тек проходала. Данас, вероватно, нема где да се види и чује када сваки регион, свака област оставља пријатан утисак. Свако жели да покаже културно богатство свог краја. Русиа је вишегласна. На северу је, например, један начин певања, на југу сасвим други. То се, мора да се каже, види голим оком. То ће највише интересовати људе, који се баве нашом етнографском културом. То је интересантно и мени као човеку, који је живот посветио народном стваралаштву. С друге стране, ми, професионалци, морамо да размислимо о таквим питањима. Људи ће доћи да се само одморе. Биће им добро, а то је главно. За Московљане, сматрам, то је необичан поклон – видети богатство земље и бити његов учесник. С обзиром на то да је први фестивал доживео успех, сигурна сам да ће и овај пут бити све изврсно. Поред тога, данашњи фестивал ће бити уприличен 1025. годишњици Крштења Русије! То ће бити необична енергетика.

Није случајно поменута 1025. годишњица Крштења Русије. Ана Сизова има песму, која је посвећена том важном догађају руске историје, Православна Русија. Она се налази у музичким архиву Гласа Русије.

Григориј Соколов,