Покушали су да „споје“ Сноудена са Олимпијадом

19-07-2013 01:37:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Даља судбина бившег обавештајца ЦИА-е Едварда Сноудена све више постаје камен спотицања у односима Москве и Вашингтона. Већ се бележи приличнан број покушаја да се обе стране испровоцирају и наведу на брзоплете и непромишљене кораке.

У Кремљу су раније ставили до знања да не може бити спекулација у вези са евентуалним привременим азилом на територији РФ: овим се пословима баве надлежне службе и ни о каквом вештачком поједностављању процедуре нема говора. Руски председник, са своје стране, изјавио је да без обзира на исход овог случаја, односи Москве и Вашингтона не смеју бити нарушени:

- Ми смо обавестили господина Сноудена да било која његова делатност, која би ишла на штету руско-америчких односа, није прихватљива за нас. Не разумем баш најбоље како је он то решио, али то је његова судбина и његов избор. Имамо своје државне обавезе и у том смислу изградњу руско-америчких односа. Међудржавни односи, по мом мишљењу, много су важнији, него препирке око делатности обавештајних служби.

Рекло би се да су лидери две државе спремни да „затворе очи“ пред одређеним проблемима ради добробити општих циљева. Ипак, неки амерички конгресмени и ову ситуацију су искористили како би позвали да САД бојкотују Олимпијаду у Сочију, ако Москва не преда Сноудена властима САД.

Радикални предлог да се демонстративно одустане од учешћа на Олимпијади потекао је од конгресмена Линдси Грем. У сваком случају са његове „компетентне“ тачке гледишта председник Обама би морао да размотри такву могућност. „Ја бих Русима послао недвосмислени сигнал“- у налету страсти је изјавио присталица „чврсте руке“ у односима са Русијом. Не чуди да је Грем одмах добио и опонента сенатора Џон Мекејна који се много пута веома негативно изражавао поводом Русије. Он се ипак, буквално потпуно променио, рекавши да је „бојкот не сасвим срећна идеја“ . „Не мислим да је претходни пут бојкотовање Олимпијаде било добро искуство“- изјавио је овај политичар из редова републиканаца.

Сенатор Линдси Грем и његове присталице, који очигледно живе у свету стеротипа из времена хладног рата, отоврено показују да свет виде на неки другачији начин. Па тако, ови политичари предлажу читав пакет мера против Русије. САД у том смислу имају доста искуства- довољно је подсетити се некадашњег „Џексон Веника“ или садашњег случаја „Магнитски“.

Грем се у овом случају, зауставио на оној варијанти, која би, по његовом мишљењу задала ударац на репутацију Москве. Надајмо се да ће ипак победити прагматични приступ. Спортисти и њихови поклоници у многим државам већ су осудили изјаву америчког сенатора.

Илија Харламов,