Пољски гас од шкриљца против Русије

19-07-2013 12:37:05 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |

Иако Лешек Милер, лидер пољских социјалиста из Савеза демократских левичарских снага (СДЛС) изјављује да Пољској ништа не прети од Русије, припадници његове партије не деле до краја мишљење лидера странке.

Не само то, ни не схватају баш најбоље предмет свог разматрања. Дискусија о политици Пољске према Русији коју је организовао Европски институт (ЕИ) почетком јула, почела је речима: За Русију су иностране инвестиције важне, али само оне које одговарају руским захтевима, при чему главно питање ипак остаје извоз. Углавном енергената – гаса и нафте. А то је за пољске социјалисте већ проблем, пошто по њиховом уверењу, доводи Пољску у зависност од Русије.

Доктор Кшиштоф Ксензопољски из Института за међународне односе Варшавског универзитета је доказивао:

- Ово прилично снажно утиче на спољашњу политику Русије. Сад Руси диверзификују и сировине. Руси такође теже ка томе да модернизују економију заједно с државама које поседују технологије високог нивоа. То је било очигледно за време преговора о ценама гаса кад су Француској и Немачкој понудили боље цене него нама. Руски ресурси се постепено исцрпљују и зато су потребне велике инвестиције. Плус, постоји проблем с јефтинијим гасом од шкриљца из САД, који представља конкуренцију руском гасу.“И додао је: „Ако се у Пољској појави гас од шркиљца, смањиће се прилив у руски буџет. Ово је с тачке гледишта Пољске крајње опасно, треба да будемо заинтересовани за то да Русија буде стабилна земља“ (прим. редакције – део пољске политичке елите сматра да ће смањење прилива у руски буџет изазвати масовне немире и дестабилизацију земље).

Однос према енергетским проблемима, који су посебно везани за гасовод „Нордстрим“ био је приметан приликом доношења закључака после дискусије. По тврдњи Ксензопољског, треба истаћи да изградања гасовода не одговара интересима Пољске. То ће довести до зависности. Раније смо имали привилеговани статус као транзитна земља. Данас то више није тако. Треба да осигурамо сопствену енергетску безбедност. Изградња гасовода, развој обновљивих извора енергије или шкриљац – то је кључ за међусобну зависност Пољске и Русије. Иако су се овим поводом могла чути и другачија мишљења. На пример, Роберт Смолењ је истакао:

- Русија има другачије погледе на свет него ми, и то треба имати у виду. Гасовод „Северни ток“ није усмерен против Пољске. Русија је јака кад је цена енергената висока и у случају промене цена може се очекивати да се промени њена позиција. Ипак, треба имати на уму да Пољска нипошто не треба да буде заинтересована за дестабилизацију Русије.

СДЛС личи на магаренце у чијим једним јаслама се налази овас, а у другима – сено, и он не зна шта да једе. С једне стране, сопствени гас од шкриљаца и складишта гаса за увезени КПГ, односно слобода од руских испоручилаца, а с друге стране – руска држава која ће због тога бити нестабилна, што Пољској, по мишљењу учесника у дискусији из СДСЛ не иде у прилог.

На дискусији се чуо и глас разума, премда је био усамљен. Доктор Кшиштоф Шмалек с Варшавског универзитета, стручњак за геологију руда, покушавао је да убеди колеге из СДЛС да им гледање на Русију кроз призму гаса од шкриљца, замагљује поглед: Вађење америчког гаса од шкриљца је толико скупо да се продаје испод набавне цене. Американци су остварили краткотрајан ефекат смањења цена природног гаса.

Кшиштоф Шмалек је такође додао да гас од шкриљца постоји само на оним налазиштима где има гаса и нафте, тако да ће га у Русији бити јако много.

Пољским социјалистима Русија изгледа као слаба држава чију економију може да пољуља гас од шкриљца из Пољске, при чему тренутна стабилна ситуација у РФ личи на затишје пред буру. У руском друштву зрију промене, без обзира на постојеће затишје, –истакао је Анджеј Залуски.

Неке оцене чланова СДСЛ о Русији заиста представљају куриозитет. По њиховом мишљењу, у економији Русије има много проблема, она се сматра бензинском станицом с нуклеарним компонентама. У наредним годинама за Русију ће највећи проблем представљати демографска криза. Постоје подаци да ће се до 2020. године врло озбиљно повећати природни прираштај исламског становништва. Лако је замислити како ће Русија изгледати за неколико година. (Анджеј Залуски)

Заправо, учесници конференције ЕИ нису ни одговорили на питање каква треба да буде пољска политика према Русији. Једну од малобројних идеја представљао је предлог налик на паролу: Нећемо успети да поновимо ни лоше ни добре односе с Русијом. Треба да постоји друга нулта тачка одбројавања, којом ће започети нова глава у овим односима.(Анджеј Земски)

У Европској унији побеђује лоби који је против шкриљаца. Доносе се врло строга правила за добијање гаса од шкриљца. Неки политичари и медији ово доживљавају као проруску заверу против Пољске. После одлука ЕУ Русији неће претити пољски шкриљац, Русија се неће распасти, али више неће бити аргумената за вршење притиска на Москву. И како ће се у таквој ситуацији градити узајамни односи?

Зофија Бомбчињска-Јелонек,