Далеки Исток у потрази за тачком равнотеже

19-07-2013 10:33:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На Далеком Истоку су одржане највеће у последњих неколико година, стратешке војне вежбе, у којима је учествовало око 100.000 људи, више од хиљаду оклопних возила, више од 130 авиона и хеликоптера, 70 ратних бродова, чамаца и подморница Пацифичке флоте. Размере вежбе и њихово изненађење, говоре о новој фази развоја руске војске на Далеком Истоку.

Испит борбене готовости је полагала Источна војна област - заједничка стратешка команда "Исток", у саставу које се налазе део копнених снага бившег Далекоисточног федералног округа, Пацифичка флота и јединице војног ваздухопловства, раније обједињени под једну команду на челу са адмиралом Константином Сиденком. Нова командна хијерархија подразумева ефикасне међуродовске интеракције са могућношћу формирања тактичких и оперативних борбених тимова у режиму реалног времена. У таквим околностима, сваки бригадир копнене војске, налазећи се у морнарици, треба да буде спреман да у нужди преузме команду над одредом ратних бродова, који се налазе у његовој близини. Док морнар, који се налази на челу одбране групе острва, треба да има јасан преглед могућности подређене њему пешадије и артиљерије. На челу заједничке команде операција може бити генерал ваздухоплова - у зависности од тога на којим снагама лежи највећи терет за остваривање циљева на ратном попришту.

О потреби за међуродовској сарадњи, по примеру Американаца, а што није успело у СССР, у Русији се одавно говори. Претходни начелник Генералштаба Николај Макаров посветио је посебну пажњу овом питању, а стварање заједничких стратешких команди је постао један од главних циљева реформи бившег министра одбране Анатолија Сердјукова.

Ову структуру ће требати дуго времена усклађивати у управном и у техничком смислу, али је то стратешка ствар, усвојена на највишем нивоу контроле Оружаних снага.

Изненада, и масовно

Више од сто хиљада људи, више од 150 авиона и хеликоптера, 70 бродова, чамаца, подморница и помоћних бродова, више од 1500 оклопних возила, артиљерије, система противваздушне одбране, оперативно-тактичких ракетних система и одоварајућег логистиког "домаћинства" – размере војних вежби које изгледају сасвим пристојно.

Ствар је, међутим, не само у величини. Главна импресија војних вежби се огледа у комбинацији величине и изненађења. Изненадне војне вежбе повезане са истовременим подизањем неколико десетина бригада из четири армије и других снага округа, показује у каквом се стању налази војска "овде и сада". Јасно је да у тако великом систему сви не могу савршено радити и сигурно би списак неисправности, кашњења, грешака и промашаја заузео више од једне странице, али питање је да ли систем довољно добро функционише у целини, да слабости у његовом раду не утичу на обављање задатака?

У основи агенде вежби је било извођење одбрамбених операција у региону, са додатком снага из централних и западних округа земље. У светлу недавних заједничких поморских вежби са Кином и традиционалних тензија са Јапаном око курилског питања, основни задатак маневара је јасан - као и мотиви укључивања у маневре практично свих борбених снага Пацифичке флоте.

Могућност "Фокландског сценарија" за Куриле је веома реалан у плановима руске војске. Повећана борбена готовост на Далеком истоку је вероватно најпоузданији начин да се осигура да до њега не дође. У наредним годинама, Далеки исток ће добити највише новог оружја и опреме у склопу ГПВ. Само наредне године ће добити више од 30 нових борбених авиона. Пацифичка флота, на којој у сваком случају лежи главни терет у случају могућих операција на великом подручју, од Владивостока до Сахалин и од Петропавловска до јужног краја Курилских острва, такође неће остате не допуњена. До 2020, флота би требало да добије најмање 10 нових ратних бродова, укључујући и УДК типа "Мистрал", као и подморнице, модернизоване авионе и хеликоптере и разна помоћна пловила.

Илија Крамник,