Сиријски побуњеници истискују "Ал-Каиду"

19-07-2013 10:17:42 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Милитанти из "Слободне сиријске армије" страхују за своју позицију. На размеђе Турске и Сирије, бацила је око међународна терористичка мрежа "Ал-Каида". "Ал-Каида" планира да избаци опозициону ССА из северне Сирије и објави стварање исламске државе у том подручју.

Ово је саопштио званичник сиријских побуњеника у интервју арапском листу "Аш-Шарк ал-Авсат." Слободна сиријска армија неће уступити своје позиције исламистима. Међутим, она нема снаге за борбу на два фронта. На такав начин, под контролу исламиста може доћи проток оружја и муниције из Турске, као и приходи од шверца сиријске нафте и кријумчарење разних врста робе, мишљења је орјенталиста Сергеј Серјогичев.

- У принципу, турске власти посебно не скривају чињеницу да они дотурају оружје. Само што они то називају "помоћ слободном сиријском народу против крвавог режима Асада“, која се у цивилизовани свету назива кријумчарењем. Поред оружја, активно је и кријумчарење робама широке потражње у ратом захваћеним подручјима - санитетским материјалом, храном. Све ово се ради у одређеним тачкама на граници. Њих покушавају да преузму исламисти. Преузимајући целу прекограничну размену, они ће добити кључни утицај на становништво у Сирији.

Представницима "Слободне сиријске армије" се таква перспектива нимало не допада. Изгубивши доток оружја и финансија, они губе способност да се одупру снагама Сиријске војске. Уопште, њихова егзистенција ће бити доведена у питање. У Сирији тренутно ратује много оружаних група, које имају своје погледе на будућност земље, истиче експерт у Центру за арапске студије Института за оријенталне студије Руске академије наука, Борис Долгов.

- Међу антивладиним милитантима има различитих фракција. Постоји такозвана "Слободна сиријска армија", коју подржавају Запад и Турска и која има за циљ свргавање режима Башара Асада, а не стварање исламске државе. Постоје групе повезане са "Ал-Каидом", на пример, "Џебхат ан-Нусра." Постоје групе које представљају радикално крило "Муслиманске браће." Постоје групе повезане са либанским исламским снагама. Циљ исламистичких група - стварање исламске државе у Сирији. Зато се води борба унутар сиријске оружане опозиције.

Недавно, ове супротности су изашле на видело у свој својој јачини. Високи званичник ССА. Камал Хамами, који је дошао у седиште радикалних исламиста како би размотрио заједничке акције, због несугласица је био убијен.

Сада представници "Слободне сиријске армије" изјављују да неће дозволити исламистима да се утврде у земљи. Међутим, јасно је да они немају снаге да воде борбе на два фронта. Покушавајући да скрену пажњу од себе, они директно управљају снаге Сиријске војске на исламистичке групе, каже оријенталиста Борис Долгов.

- Снаге Сиријске војске су недавно извршиле низ успешних операција против свих екстремиста: и Слободне сиријске армије и "Џебхат ан-Нусра“. Оне их истискују из области које ове повремено контролишу. Тако да су поруке да "Ал-Каида" жели да створи неку државу – још увек само пропаганда стране опозиције.

У међувремену, отписивати "Ал-Каиду" - експерти не саветују. Примери других земаља - Ирака, Авганистана, Малија показују да се исламски екстремисти брзо појављују тамо где је власт ослабљена. Тако да ће они пробати да се утврде и у Сирији.

Наталија Коваљенко,