Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Дневник универзијаде

Дневник универзијаде

17-07-2013 10:21:53 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У понедељак на Универзијади у Казању такмичило се за 56 комплета медаља. Руски спортисти су освојили 45 медаља, међу њима 24 златне. Једна трећина тих „златних резерви“ је освојена у центру за веслачке спортове, где су завршена такмичења у кајак и кану веслању.

Виктор Мелантјев и Иван Штил су постали шампиони Универзијаде у кануу двоседу чак на две дистанце, од 200 и 500 метара. Да вас подсетимо да један дан раније Мелантјев и Илија Первухин су победили на дистанци од 1000 метара. По три златне медаље су у понедељак освојили и руски самбо-борци, пливачи и стрелци. Шампиони Универзијаде у самбоу су Ајмерген Аткунов, Уали Куржев и Ана Харитонова. На стрељишту Универзијаде истакао се Сергеј Каменски, у гађању из пушке на дистанци од 50 метара у лежећем положају, и мушки тим Русије у брзинском гађању пиштољем на дистанци од 25 метара, као и мушки тим који је гађао мете у стојећем положају, у скит дисциплини.

У центру за водене спортове своје друге медаље су освојиле Викторија Андрејева и Анастасија Зујева (200 метара слободним стилом и 50 метара леђно). Мушки тим, који чине Данила Изотов, Никита Лобинцев, Артјом Лобузов и Александар Сухоруков, у штафети 4х200 метара слободним стилом био је бржи од сребрних медалисте из САД за више од осам секунди. По две златне медаље су освојили рвачи грчко-римског стила и гимнастичарке ритмичке гимнастике. У Дворани борилачких вештина „Ак Барс“ одражо је такмичање у четири тежинске категорије. У супертешкој категорији руски спортиста није међу награђеним рвачима. Још тројица руских спортиста се такмичила у финалима. Иван Татаринов и лондонски олимпијски првак Алан Хугајев су освојили шампионске титуле, док је пекиншки олимпијски шампион Исламбек Албијев изгубио од представника Азербејџана, Авара по националности, Расула Чинајева. У Дворани за гимнастику те вечери краљица је била Маргарита Мамун, која је освојила злато у индивидуалној конкуренцији пошто је победила првакињу омладинских Олимпијских игара у Сингапуру. Пет Рускиња је било ван конкуренције и у тимској конкуренцији. Анастасија Пављученкова и Јелена Веснина су освојиле женско такмичење Универзијаде у паровима пошто су у финалу савладале дует из Тајланда, Нопаван Летчивакаран и Варатчају Вонгтеанчаи.

Виктор Балдуа и Константин Кравчук су освојили сребрне медаље на мушком такмичењу у паровима. Руска репрезентација у хокеју на трави је у финалу победила Французе са резултатом 2:1. Касно у ноћ је завршено финале женског одбојкашког првенства Универзијаде у коме су играли Русија и Бразил. У Казањ је дошао омладински бразилски женски тим. Тим девојкама је циљ да уђу у први тим репрезентације да би играле у Рио де Жанеиру. Тренери имају велики избор, зато спортисткиње из Бразила се у сваком саставу тренутно боре за место у тиму на сваком такмичењу.

Русија је до сада на Универзијади освојила укупно 126 медаља или 250 медаља рачунајући и сребро и бронзу. Остало је још 49 комплета медаља. За 40 од њих такмичиће се данас.

Сергеј Румјанцев,