Валериј Гергијев: младићки оркестар идеја у највећој мери пламенита

17-07-2013 07:10:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


16. јула у Великој сали Московског конзерваторијума чувени руски маестро Валериј Гергијев је представио руској публици Национални омладински оркестар САД. Солирао је у концерту амерички виолиниста Џошоа Бел, који је стекао титулу Суперзвезда академске музике.

Национални младићки оркестар САД је први такав оркестар у историји савремене Америке. Деби тог колектива, који је основан при чувеној концертној сали Карнеги-хол, одржан је у Америци 11. јула. Данас, прве године постојања тог оркестра, у којем има 120 музичара од 16 до 19 година старости, радити с њим је поверено маестру Гергијеву. Саму ту чињеницу диригент оцењује овако:

- За односе између Русије и САД, чини ми се, ова акција ће бити веома поучна и веома актуелна. Она је неопходна управо у ово време, чак ових дана, ових сати… За мене је то изузетно радосно, озбиљно и перспективно искуство. Ја сам диригент, који има велики стаж. Чинило ми се да сам имао све или скоро све, што може да има сваки од мојих колега. Међутим, искуство рада с не само младим, већ изузетно младим музичарима, који заступају 42 државе САД, то је сасвим посебна чињница чак у мојој, богатој догађајима диригентској каријери.

Ауторитет Гергијева је у свету неоспоран. Број његових концерата је скоро двоструко већи од дана у години - има их око 700. Поред његовог Маријинског театра у Петербургу Гергијев стиже да ради малтене на свим континетима планете, и то с водећим светским колективима:

- Бечким и Берлинским филхармонијским оркестрима, Лондонским симфонијским и Ротердамским филхармонијским, националним оркестром Француске и оркестром Шведског радија. Млади музичари код маестра имају посебан положај, јер је то поглед у будућнос, то је рад за перспективу.

Успех Младићког оркестра САД ће провоцирати многе земље да посвећују већу пажњу и предузимају енергичние мере ради стварања таквих ансамбала. Идеја је у највећој мери пламенита и неопходна. Будућност класичне музике умногоме зависи од тога колико ћемо ефикасно ми, представници старијих генерација помагати нашим млађим колегама. Тај пример мора да инспирише друге.

Сам маестро је више пута пружио такав пример. Он је фактички представио свету и помогао да постану славни истакнутим извођачима као што су певачица Ана Нетребко, виолиниста Вадим Репин, пијаниста Евгениј Кисин. Данас Валериј Гергијев патронира младог пијанисту Данилу Трифонова, победника 14. конкурса Чајковски… Гергијев је више пута наступао са оркестрима младих музичара. Још 1997. године у време Фестивала светских омладинских оркестара он је извео на позорницу на Црвеном тргу у Москви колектив од 800 музичара, који су заступали 10 земаља. 2005. године, у концерту под његовом управом у Москви у част 50. годишњице завршетка Другог светског рата, Гергијев је окупио оркестар младих музичара из свих земаља-учесница најопширнијег крвопролитног рата у историји човечанства.

После наступа у Москви Национални младићки оркестар САД ће ићи у Санкт-Петербург, затим у Лондон.

Наталија Викторова,