Један дан из живота Чехових

17-07-2013 09:54:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Читав јул у једном од живописних места централне Русије, на граници Туљске и Орловске области, у селу Никољско-Взјамское ради филмска екипа на челу са Михилом Угаровим. Познати позоришни режисер по први пут снима филм под називом „Браћа Ч“. Он је посвећен великом руском писцу Антону Чехову. Тачније, о сасвим младом Чехову и времену када он није ни сањао о својој будућој слави, већ су му околности и породица, заправо више сметали у његовим покушајима да се бави књижевношћу.

Не сасвим једноставни породични односи међу браћом, одговорност човека пред сопственим талентом, невероватна снага воље, која је неопходна уз таленат- о свему овоме је филм на којем сви заједно радимо, говори за „Глас Русије“ режисер Михаил Угаров:

- Рођаци су за њега говорили да он нема срца. А ми, читајући Чехова, знамо не само да он има срце, већ и те какво срце, као и веома јаке емоције. Он је просто знао да је он тај који мора да заради новац и да не жали браћу, да их не мази по коси, већ да их јури, да их тера да раде, да им не дозволи да пију...

У основи филма налази се документарна представа драматурга Елене Гремине. Представа је постављена на мемоарима, писмима и дневницима Антона Чехова, његове браће, његових другара. Гремина признаје да је пре него што ће приступити писању „Браће Ч“ прочитала од Чехова све, сва дела, па чак стигла и до његових бележница... Тако да су многи монолози у представи, као и у филму заправо оригинални. Управо је ова околност и привукла режисера Михаила Угарова- идеолога документарног театра, ка делу које у основи има судбину реалних људи, оригиналне интервјуе, документа. Вероватно је зато 57.годишњи Угаров, који није раније снимао филмове, тако смело коракнуо у свет кинематографије. „Само је презентација материјала, временски оквири у којима се он налази- то је фантазија драматурга“- говори у интервјуу за „Глас Русије“ Лиза Антонова продуцент филма:

- Реални догађаји из живота Антона Чехова су стављени у оквире једног дана. Тог дана он има разговор са својом вереницом Дуњом Ефрон, тог дана добија писмо од писца Григоровича, где му он пише да је веома телентован, да је будући гениј, али и да мора свој посао да остави како би се озбиљно посветио литератури. Тог дана Чехов има разговор са још једном женом, са којом је раније био веома близак. Заправо, сви ови догађаји би се у стварном животу могли дешавати веома дуго, али су у филму сви смештени у један дан- од зоре, до зоре.

Како говори сам режисер Угаров: „Желео сам да испричам управо о младости Чехова, о том путу, о врмену када човек спознаје себе, своју мисију, свој дар- и како та спознаја може да се преклопи са његовим обичним животом“. Премијера филма је планирана за 2014.годину.

Рита Болотска,