Трагови живота на Марсу

17-07-2013 09:43:25 | | Глас Русије, фото: NASA/JPL-Caltech/MSSS/ vostok.rs |


Пронаћи трагове живота на Марсу - главни је задатак новог „Curiosity“, који ће НАСА послати на Црвену планету 2020. године. Дизајн и шасију, конструктори су преузели од актуелног "Curiosity." То је смањило трошкове, али ће "изградња" бити другачија. Стручњаци признају да би се у њему могли наћи и руски инструменти.

Иако се често може чути у медијима да се "Curiosity" управо бави истраживањем живота на Марсу, то није случај. Његов циљ – да разјасни, да ли су некада могли постојати услови за живот микроорганизама. Одговор је већ познат: "Да, могли су." Дакле, на основу искуства "Curiosity", као и ранијих возила, припрема се нови пројекат "Марс-2020" - што представља логичан корак даље у истраживању планете.

Од јануара, у НАСА-и ради Mars 2020 Science Definition Team - група стручњака, која је објавила велики извештај са препорукама како би требало да изгледа ново возило, и које су његове функције. Оно би требало да врши микроскопске анализе - по први пут у историји истраживања Марса. Апарат ће прикупљати узорке које ће касније слати на Земљу. На крају, он ће проверити и како да будуће мисије са људском посадом искористе ресурсе Марса. Задаци су већи од оних који су дати "Curiosity", каже водећи истраживач у Лабораторији за спектроскопију, Института за космичка истраживања Максим Литвак.

- У случају покретања ове велике мисије, надам се да ће бити пређене веће удаљености на планети и имати више могућности да се изучи састав земље из њеног језгра. Ако "Curiosity" сада врши бушењана 5-7 цм, то ће се тада ићи даље и узимати узорке са већих дубина.

Након проучавања извештаја са препорукама, НАСА ће изабрати инструменте за ново возило. Након тога, НАСА ће објавити јавни конкурс за развој научне "конструкције". Врло је могуће да ће "Марс-2020" бити међународни пројекат као што је "Curiosity", наставља Максим Литвак.

Део инструмената ће бити развијен у међународној сарадњи. Што се тиче учешћа Русије, ја мислим да би руски научници били заинтересовани да понуде научну опрему за ово возило, али то све зависи колико ће она одговарати циљевима и задацима.

Русија би могла да понуди сличан инструмент, оном који је већ на "Curiosity" и другим истраживачким станицама, претпоставља шеф Института за свемирску политику, Иван Мојсејев.

- Ми обично стављамо неутронски анализатор за претраживање воде. Највероватније, он ће летети на новом Марсовом роверу. Наравно, у побољшаној верзији.

Концепт "Марс-2020" се не прави на аксиоми да је на планети некада давно постојао живот. Чак и ако се не успе доћи до неког наговештаја, научници ће боље разумети услове под којима се појавио живот на Земљи. Додајмо да је ово прва астробиолошка мисија на Марс, после возила "Викинг". Средином '70-их, они су тражили знаке живота и добили противуречне резултате, који до данас изазивају спорове међу научницима. Дакле, нови Марсов ровер, који је еволуирао од "Curiosity", изгледа да ће бити директан потомак "Викинга".

Борис Павлишчев,