Асит Бисвас: "Свет ће претрпети значајне измене"

17-07-2013 09:08:48 | | Глас Русије, фото: еxpo2020.ru/ vostok.rs |


Према правилима утврђеним од стране Међународног бироа Изложби, сваки град, који претендује за право да организује Светску изложбу, организује симпозијум на тему своје апликације.

Симпозијуму "Глобални разум", одржаном у Јекатеринбургу, - граду кандидату за Експо-2020 - присуствовали су и руски и међународни експерти, међу којима је био и Асит К. Бисвас, оснивач Центра за управљање водним ресурсима у земљама трећег света. Ова непрофитна организација са седиштем у Мексику, ангажована је на истраживањима водних ресурса и развоју пројеката, који омогућују слободан приступ изворима питке воде у свету. Господин Бисвас, који је и уредник часописа "Међународни часопис за развој водних ресурса", говорио је у ексклузивном интервјуу за "Глас Русије" о вези те организације са будућом Светском изложбом.

Мисија вашег Центра - "рад на новим истраживањима, синтеза и анализа расположивих информација и њено ширење" уклапа се у тему симпозијума у Јекатеринбургу - "Глобални разум". Како би ваш пројекат могао бити представљен на Светској изложби?

- Ако "Екпо-2020" буде одржан у Јекатеринбургу, то ће имати велики значај за глобализацију. Процес глобализације је све очитији у целом свету и у свим областима. У погледу доступности ресурса, који мене интересују, водених, свет очекују значајне промене у наредних двадесет година. Неке од промена ће бити позитивне, неке - не. Један од највећих проблема са којима ћемо се суочити кроз 20-25 године - број становника у свету ће се значајно повећати. А ако се не промени начин управљања енергијом, водом, храном и природним ресурсима, наћи ћемо се у тешкој ситуацији и нећемо се моћи понашати као пре. Значи, потребно је да се промени начин размишљања. У том смислу, Експо-2020 је одлична прилика да се разговара о начинима решавања светских проблема кроз унапређење начина управљања ресурсима у зависности од технологија и финансијских могућности различитих земаља. Дакле, ако ЕКСПО-2020 буде одржан у Јекатеринбургу, то може бити важно за будућност човечанства.

Који су изазови са којима се суочава Центар за управљање водним ресурсима у земљама трећег света, у контексту глобализације?

- Центар покушава да предвиди на који начин ће одређени градови или државе трећег света, или земље у експанзији, као што су Бразил, Русија, Индија и Кина, решити проблеме водних ресурса са расположивим технологијама и техникама управљања. Желимо да искористимо тему апликације за ЕКСПО-2020, да поделимо ово успешно искуство са другим земљама. Наш задатак - да предвидимо стање воде, енергије, хране и природних ресурса до 2020 и даље. Особље нашег Центра трага за решењима проблема, који ће настати не само до 2020, већ и касније, рецимо, 2050, када ће светска популација достићи 9 милијарди становника. Да би дошли до тога како да им се обезбеди довољно хране, воде, енергије, земљишта, како да се унапреди екологија животне средине. Резултати нашег истраживања нам омогућавају да гледамо у будућност са оптимизмом. Уверени смо да, при поштовању одређених правила, има наде за побољшање квалитета живота, чак и са популацијом од девет милијарди људи.

Какаву глобалну стратегију, према мишљењу Центра, треба изабрати како би се обезбедило одрживо управљање водним ресурсима?

- Мало људи зна да је тренутна ситуација са контролом квалитета воде у Пном Пену много боља него у Лондону или Лос Анђелесу. Ми се трудимо да схватимо, на који начин можемо пренети то искуство и на који начин је до тога дошао главни град Камбоџе. Током последњих двадесет година, Пном Пен је успео да пређе већину градова са Запада по управљању квалитета воде у граду. Ми проучавамо искуства Сингапура, Токија, Турске, како бисмо показали да проблем обезбјеђења становништва водом за пиће може да се реши. Треба само створити ефикасније методе планирања и контроле, а знамо како ефикасно управљати водним ресурсима. Једини проблем: уверити се да се ова заиста ефикасна техника користи у различитим деловима света. Тада можемо гарантовати да свет неће имати проблема са приступом питкој води, ни 2020 нити касније.

Како оцењујете ситуацију са водним ресурсима у Русији?

- Ја, нажалост, немам довољно информација о ситуацији у Русији, али имам утисак да у Москви, Санкт-Петербургу и Јекатеринбургу има довољно воде, али је квалитет далеко од жељеног. Питање је како да се осигура да сви грађани Русија имају 24-сатни приступ чистој води, која се може директно пити са чесме. Што се тиче наводњавања и производње хране, питање је како да руски аграрни сектор ефикасније искористити водне ресурсе и смањи обим потрошње воде од стране предузећа. Ово се односи и на хидроенергетику. Потребно је повећати ефикасност хидроелектрана како би се обезбедило становништво електричном енергијом.

Проблем квалитета воде је актуелан свугде у свету, не само у Русији. У САД, на пример, он би могао постати врло озбиљан. Поред тога, неопходно је да се спречи загађење наших река и језера. У Русији, као у многим другим земљама, то се дешава. Али, срећом, знамо како да се реши овај проблем. Главна ствар - изабрати метод који је најпогоднији за Русију, и применити га у будућности, и радикално изменити принципе управљања водних ресурса у земљи.

Како процењујете шансе Јекатеринбурга за органозовање Екпо-2020?

- Мислим да град има добре шансе. Искрено се надам да ће Јекатеринбург добити право на Експо-2020. Од тога ће имати користи не само Јекатеринбург, већ цела Русија, као и читав свет, пошто бисмо могли да покажемо шта се може урадити у овој области. На пример, у септембру 2020 би се могло повећати ефикасност управљања водним ресурсима у граду и показати да Јекатеринбург може постати један од најбољих градова на свету по овом питању. Учесници Експо-2020 би видели да и други градови, такође, могу побољшати ефикасност управљања воденим ресурсима наредних шест до седам година, као Јекатеринбург. На такав начин, Светска изложба би постала излог за читав свет уз подршку политичара, уз подршку свих становника планете. Сигуран сам да Јекатеринбург може свету постати пример у управљању водним ресурсима.

Андрес Мир,


КАТЕГОРИЈЕ