Глобално загревање ће можда бити одложено

17-07-2013 09:25:56 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ banyanman /cc-by-nc-sa 3.0/ |


У Шведској се отворила још једна конференција о проблемима промене климе. Током два дана, десетине стручњака разматраће могућа решења тог проблема. У међувремену научници поручују по ко зна који пут да Сунце утиче на климу Земље много више него човек. Сада се период велике сунчеве активности звезде полако завршава и то значи да је могуће очекивати чак и глобално захлађење.

Последње истржаивање тог типа радио је доктор физичко-математичких наука Сергеј Авакјан. На Државном факултету оптике који носи име научника Вавилова, он руководи лабораторијом, која се бави изучавањем разних утицаја деловања сунчеве активности, а у том смислу и на климу. Према подацима последњих истраживања, управо је тај, космофизички фактор, а не човек, главни разлог глобалног загревања. Активно Сунце било је разлог за стварање специфичног кондензационог дима на површини Земље- односно ефекта стаклене баште- рекао је за „Глас Русије“ Сергеј Авакјан:

- Дешавају се разне варијације сунчеве активности и циклус траје једанаест или сто година. И рецимо, 1985.године, био је максимум електромагнетне активности сунца у овом вековном циклусу. Велико ултравиолетно и рентгенско зрачење је довело до тога, да је јоносфера била веома узнемирена и да је због тога емитовала микроталасно зрачење. Због тога се и образују ти слојеви кондензованог дима.

Сада се о глобалном загревању говори више није потребно. У том смислу, рекао је Авакјан, утицај људског фактора на климу у великој мери преувеличан. Али, то је профитабилније- да се троши новац на такве студије, јер су резултати јаснији него принципи фундаменталних наука, сматра научник. Са овим ставом се у потпуности не слаже шеф климатских програма Фонда дивље природе Андреј Кокорин:

- Наука о клими као таква, не спори да човек појачава тај „парни ефекат“ и да доприноси загревању планете. Има неколико антропогених деловања и утицаја на климу која су научно доказана. Главни је кривац угљендиоксид. Ако бисмо имали само Сунце и ако не би било других фактора, онда би све било у реду. Али, не би требало заборавити, да су осим Сунца, управо ово анторпогено деловање и још такозвани океанаски циклуси веома важни и моћни фактори. И одсуство раста глобалне температуре ваздуха- то је вероватно комбинација дејства океанских циклуса и деловања човека. Можда ће следећа деценија бити хладнија него садашња. Мада ни ово неће означити крај глобалног загревања. Истрживања показују да је још рано правити било какве закључке.

Ако научници још увек споре о улози човека на промене климе, оцена јачања борбе са глобалним загревањем готово су исте. Ради се о Протоколу из Кјотоа- уговору, који је требало да конкретно регулише количину емитовања индустријских гасова који утичу на формирање ефекта стаклене баште. Највеће индсутрије света- Кина, САД, Индија, Бразил- протокол до данас нису потписале. Русија је напустила овај уговор- управо због уочене неефективности. Осим тога, уговор је био превише скуп за националну индустрију. Нови уговор морао би бити припремљен до 2015.године. Ипак, нико још није спреман да унапред даје оцене о његовим перспективама.

Полина Черница,