Путин позвао да се Сахалин претвори у међународни енергетски центар

17-07-2013 09:10:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Приликом саветовања за развој Сахалинске области је председник РФ Владимир Путин позвао да се на Сахалину створи енергетски центар светског нивоа. За то постоје неопходни предуслови, али развоју региона сметају инфраструктурална ограничења.

Шеф државе сматра да раст вађења енергената мора да буде праћен увођењем нових капацитета за прераду, савремених предузећа нафтногасне и хемијске индустрије. Владимир Путин је имао на Сахалину саветовање о проблемима социјално-економског развоја. Месни чиновници су морали да слушају критике - председник је критиковао њихов рад у испуњавању налога за развој Далеког Истока, који су били дати још 2012. године.

- Од оног, што је било 26. децембра – то су сви прихватили – 80 одсто није испуњено. Обраћам се вама, драги пријатељи, хоћете ли радити или нећете? Огроман број налога је пребаћен за јесен. Да видимо шта ће бити урађено у јесен према списку, који смо припремили. Молим вас за пажљиви однос према томе.

Путин је истакао да овај регион има огромне перспективе. Географски положај Сахалина и уходане везе с Азијско-Пацифичким регионом стварају чврсту базу за формирање овде енергетског центра, без преувеличавања, светског нивоа. Експерити се слажу с тиме: Сахалин се налази близу кључних потрошача енергената у АПР – Јапана, Кине, Јужне Кореје. Та ће тржишта демонстрирати битни раст потрошње компримираног природног гаса и сирове нафте. Коментар директора Института националне енергетике Сергеја Правосудова.

- То је крупни светски центар, тамо раде крупне међународне компаније – Ексон Мобил, Шел, Роснефт, Гаспром. Тамо се остварују крупни пројекти – Сахалин-1 и Сахалин-2. У последњем ради фабрика за производњу компримованог гаса, која испоручује више од 10 млн тона гаса годишње у земље Азије, пре свега у Јапан. Постоје и пројекти Сахалин-3 и други, где ће се повећавати количина извађених нафте и гаса.

Према мишљењу Владимира Путина, раст производње енергената мора да буде праћен изградњом нових капацитета за прерађивање, стварањем на Сахалину савремених предузећа, која ће радити не само за спољно, већ и унутрашње тржиште.

Председник РФ је скренуо пажњу на низ проблема, који отежавају развој те територије. Он је издвојио инфраструктурална ограничења, која су се акумулирала годинама, зато умногоме задржавају развој Сахалинске области. Владимир Путин је позвао да се додељи велика пажња транспортној инфраструктури Далеког Истока, подвукавши да за Курилска острва питање поузданог саобраћаја има принципијелни значај.

Осим тога, он је подвукао да ресурсна база те области мора да служи потребама самог региона, обезбедивши стабилан и ефикасан рад месних предузећа, установа комуналне сфере. Посебну пажњу треба посветити ширењу мреже снабдевања гасом градова и насеља Сахалинске области, изјавио је председник, истакавши да данас гасификација региона износи 10,1 одсто. Задатак власти, према речима Путина, да подрже пројекте, усмерене на диверзификацијеу економије региона, стварање радних места и учвршћење социјалне инфраструктуре.

Влад гринкевич,