Немачка: оштри критичар или добротвор Европе?

17-07-2013 07:33:22 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Криза је поставила Немачку у веома сложену ситуацију. У Европи, посебно у јужној, постепено почиње мржња према Немцима. Криве их за све своје несреће и сримаштво и већ у неким медијима чак приказују канцеларку Меркел у нацистичкој униформи. Берлин је главни у спровођењу политике јаке економије у Европи.

Сама Немачка је током кризе најмање страдала- она,као и раније бележи добар трговачки биланс, немачка производња се разликује својом конкруентношћу како на европским, тако и на светским тржиштима. Немце криве за то, што су они својом економијом, „удавили“ остатак Европе, лишавајући остале стимуланса за даљи развој.

Берлин је главни у спровођењу политике јаке економије у Европи. При томе, сама Немачка је током кризе најмање страдала- она,као и раније бележи добар трговачки биланс, немачка производња се разликује својом конкруентношћу како на европским, тако и на светским тржиштима. Немце криве за то, што су они својом економијом, „удавили“ остатак Европе, лишавајући остале стимуланса за даљи развој.

Предузимач и економиста из Сан Франциска- Волф Рихтер је објавио на познатом блогу „Голи капитализам“ (Naked capitalism) интересантну тезу са јетком критиком на рачун Немаца. По мишљењу аутора, успех немачке економије лежи искључиво у великом обиму извоза. На такав начин, Немачка „гуши“ остатак Европе. Тајна економског успеха Немачке- испада није само у традиционалној љубави према раду, већ и способности да омогући конјунктуру на светском тржишту.

Како је иначе познато, прогнозе и оцене су увек веома субјективне, Немачки економсити сматрају да нема основа за предсказивање неке кризе која би евентуално погодила немачку привреду. Недавно је Институт немачке економије из Келна објавио истраживање, где се јавља закључак да ће Немачка сачувати позицију локомотиве и мотора за европске интеграције и биће „светионик“ за економију Европе. Аутори извештаја су уверени да је успешан развој немачке економије, залог успешног развоја читаве Европе.

Један од аутора одог извештаја Јурген Матес, за „Глас Русије“ говори:

- Сада смо сведоци опадања темпа раста у Немачкој, обзиром да опада обим извоза. Разлог лежи у томе што се раст у свим земљама које се убрзано развијају, такође успорио, а Европа, такорећи, још је у рецесији. Али, та ситуација ће се променити већ током следеће године, а то значи и да ће се појавити песрпективе за повећање извоза.

Директора Центра комплексних европских и међународних истраживања Више школе економије из Москве Тимофеј Бордачев, уверен је да су успеси Немачке условљени јаким странама немачког социјално-економског модела:

- Не мислим да Немачка спречава развој других европских држава. Друга је ствар, што постојећи социјално- економски модел показује да је најотпорнији на изазове светске економске кризе. И наравно то изазива љутњу, најпре љутњу код САД. Безусловно, Немачка је у плусу од колебања евра на светским тржиштима, и добија на општем европском тржишту јер њиме доминира. Али, то није њихова зла намера, већ реална способност државе и њене привреде.

Ипак, нема успеха у покушајима да се немачки привредни систем преслика на остатак Европе. Укратко- на срећу или нажалост? Тешко да и овде може да се рачуна на јединствено мишљење „јединствене“ Европе.

Ирина Попова,